Σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών Ατόμων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: κ. Νίκο Δενδιά και κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά

Θέμα: Σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών Ατόμων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων

Η κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων, που αποτελεί μια από τις ευθύνες της Πολιτείας απέναντι στους Πολίτες, είναι εξαιρετικά παραμελημένη. Κάθε χρόνο αποφυλακίζονται γύρω στις πέντε χιλιάδες κρατούμενοι. Από αυτούς το 80% καταλήγει, ύστερα από μερικά χρόνια, στη φυλακή αποδεικνύοντας την ελλιπή δραστηριοποίηση του Κράτους και για αυτό την αναπόφευκτη αναποτελεσματικότητα των δομών που έχουν συσταθεί για την κοινωνική επανένταξη. Συγκεκριμένα, από τις 5000 αποφυλακισμένων για το 2008 μόνο 42 άτομα κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επαγγελματικής αποκατάστασης του ΟΑΕΔ (Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων).

Ενώ, το εποπτικό όργανο αυτών των δράσεων, η Επάνοδος (1/3/2007), διαθέτει μόλις δύο κοινωνικούς λειτουργούς – για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, μέριμνας στα προβλήματα υγείας και υπηρεσιών συμβουλευτικής στους αποφυλακισμένους – μαθαίνουμε ότι και αυτές ακόμα θα αποχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες με απόσπαση σε άλλη υπηρεσία.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1)    Προτίθεται η Κυβέρνηση να ενισχύσει τα συγκεκριμένα προγράμματα τόσο οικονομικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό;

2)    Σκοπεύει το Υπουργείο να οργανώσει δράσεις ενημέρωσης μέσα και έξω από τις φυλακές ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποταθούν στις εν λόγω υπηρεσίες;

Απάντηση: epanodos, yphresies_eupa8wn_koinwnikwn_omadwn

FacebookTwitterGoogle+Share