20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – Συνέντευξη στο Στέλιο Βραδέλη για τα ΝΕΑ

Το βασικό στοίχημα των πρώτων εκατό ημερών…
Εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη! Είναι το κριτήριο που συμπυκνώνει όλα τα άλλα: την ποιότητα του κυβερνητικού σχήματος, τις επείγουσες προτεραιότητες, τη θετική αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλούν οι πρώτες κινήσεις της, τον εντοπισμό και απενεργοποίηση των ναρκών.

Και η κρίση…
Εν μέσω κρίσης συμπληρώνουμε το «κολύμπα και κράτα το κεφάλι έξω από το νερό».

Μέχρι πότε το κεφάλι έξω από το νερό;
Μέχρι να βγεις από την καταιγίδα, ώσπου δηλαδή να επιστρέψεις σε μια βιώσιμη ανάπτυξη που η δυναμική της θα ξεπερνά τη δυναμική του χρέους σου.

Πού θα δοκιμαστεί η κυβέρνηση;
Στην ευέλικτη στρατηγική διάσωσης, που πρέπει απαράβατα να εντάσσεται σε μια μακρόπνοη στρατηγική αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν απρόβλεπτες νάρκες;
Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να αποφύγει ένα απρόβλεπτο γλίστρημα που μπορεί να σφίξει απότομα τη θηλιά της κρίσης του δημοσίου χρέους.
Πώς μπορεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ατού για τον Γ. Παπανδρέου;
Με το να προκαλέσει μια σειρά αλλαγών που δεν έγιναν τον καλό καιρό. Ο κόσμος τότε θα πει «τον στηρίζουμε ολόψυχα, έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε άλλη επιλογή, διαφορετικά πάμε χαμένοι. Αν αποτύχει κι αυτός, ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι κάποιος επόπτης αναγκαστικής διαχείρισης διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού».

Έχετε πει ότι χρειάζεται μια «ασυνήθιστη κυβέρνηση σε ασυνήθιστη κατάσταση», αλλά αν έχετε οριακή αυτοδυναμία θα προκαλέσετε εκ νέου εκλογές;
Όσο ισχυρότερη αυτοδύναμη πλειοψηφία έχει το ΠΑΣΟΚ τόσο πιο ελεύθερα θα είναι τα χέρια του Παπανδρέου για να επιχειρήσει άφοβα τολμηρά ανοίγματα.

Χωρούν στην κυβέρνηση και αυτοί που πίκραναν τον Γ. Παπανδρέου;
Εδώ ο Ομπάμα έβαλε τη Χίλαρι και ο Σαρκοζί τον σοσιαλιστή Κουσνέρ! Στο «Ε, Πρόεδρε!» λέμε πολλά μυστικά για τη σύνθεση της κυβέρνησης και για την πρόληψη των πρόωρων κρίσεων κορυφής.

Η απουσία του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελεί πλήγμα;
Ό,τι λείπει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί πολλαπλασιαστικά να επιστρέψει σαν υπερκομματικό κεφάλαιο στην εθνική πολιτική ζωή ή στην Ευρώπη. Ο Σημίτης έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Στο παρελθόν με τρεις παραιτήσεις και έναν αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια έγινε πρωθυπουργός. Τώρα ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει…

Η κυβέρνησή σας μπορεί να ελπίζει στη Σιωπηλή Ανάδυση (Silent Spring) που περιγράφετε στο βιβλίο σας;
Ναι, αν επιχειρήσει μια ανανεωτική τομή στο πολιτικό σκηνικό, ισοδύναμη μ΄ ένα νέο 1909, θα βρει μια απρόσμενη στήριξη και από μια σιωπηλή κοινωνική δύναμη που είναι επιφυλακτική προς όλους αλλά μέσα της σιγοβράζει η λαχτάρα τού «κάντε επιτέλους κάτι διαφορετικό».

Από ποιο από τα επτά μικρά θανάσιμα αμαρτήματα που αναλύετε κινδυνεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
Περισσότερο μάλλον κινδυνεύουν γενικά οι προοδευτικοί από τον Νόμο των Ακούσιων Συνεπειών. Σπέρνεις σιτάρι, φυτρώνει κριθάρι. Άλλο επιδιώκεις, άλλο σου προκύπτει ως αποτέλεσμα.

Τι οδηγία πρέπει να δώσει ο επόμενος πρωθυπουργός στους υπουργούς του;
Πρέπει να υποχρεώσει τους φιλόδοξους υπουργούς που θα βιάζονται να περάσουν εντυπωσιακά νομοσχέδια να κάνουν ό,τι και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Να τα συνοδεύουν με μελέτη για τις πιθανές ακούσιες παρενέργειές τους.

Μήπως κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ από υπερβολικές προσδοκίες;
Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε επτά ημέρες, αλλά ο Παπανδρέου δεν μπορεί να τον αλλάξει σε εκατό.

Η κοινωνία τι ανοχές θα δείξει;
Διαπιστώνω μια ανυπομονησία για γρήγορη επιστροφή στον ξέφρενο δανεισμό, στον πιστωτικό Γάμο της Κανά, όταν ένα ευρώ έδινε δάνεια εξήντα ευρώ, πράγμα που προκάλεσε την κρίση.

Καλά, η κρίση δεν θα τελειώσει;

Ναι, αλλά εμείς κινδυνεύουμε από τα απόνερά της.

Ποια είναι αυτά;
Σε μας τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν να βελτιωθούν, ειδικά στην απασχόληση.

Ποια θεωρείτε ως κύρια ιδιομορφία αυτών των εκλογών;

Κανείς άλλος, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πρόθυμος να κάνει τη δύσκολη δουλειά, να κυβερνήσει δηλαδή εν μέσω κρίσης.

Τι φοβάται η Αριστερά και αρνείται τη χείρα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ;
Την ευθύνη. Όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει.

Η δύναμη των περισσότερων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων έχει μειωθεί. Στην Ελλάδα γιατί ακολουθούμε και πάλι αντίστροφη πορεία;
Ο πολιτικός και εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα είναι ετεροχρονισμένος.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης σε ποια υπουργική θέση θα είναι;
Στο «υπουργείο» των ιδεών και των μαζών, που είναι από τα πιο σημαντικά για την επιτυχία και τον δημοκρατικό έλεγχο της κυβέρνησής μας.

[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Ο πολιτικός και εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα είναι ετεροχρονισμένος – η συνέντευξη στην ιστοσελίδα των ΝΕΩΝ

FacebookTwitterGoogle+Share