Athens Voice – συνέντευξη στον Προκόπη Δούκα

Με αφορμή το τελευταίο σας βιβλίο «Ε, πρόεδρε!», ποια θα ήταν η πρώτηπαραίνεση που θα απευθύνατε προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αν αναλάβει τηνπρωθυπουργία;

Να σχηματίσει κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης με ευρεία πολιτική καικοινωνική βάση, συμμετοχή και συναίνεση. Αν ο Παπανδρέου κρατά δυνατάτο τιμόνι, ξέρει πού θα πάει, όπως πιστεύουμε, και έχει ισχυρήκοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί άφοβα να κάνει τολμηρά ανοίγματα στησύνθεση της κυβέρνησης και να φέρει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικότης μεταπολίτευσης, που έχει εξαντληθεί. Εκατό χρόνια μετά ζητείται ένανέο 1909, μια τομή στο δημόσιο βίο της χώρας. Το «Ε, πρόεδρε!» αποτελείμία προειδοποίηση κινδύνου. Θέλει να βοηθήσει στον εντοπισμό και τηναπενεργοποίηση των ναρκών.

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή επαναληπτικές εκλογές;

Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα μπούμε σε περιπέτειες, γιατί εμφανίζουνσοβαρή δυσκολία οι συνεργασίες των κομμάτων. Το πρόβλημα βρίσκεταιβασικά στην απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοδυναμία δεν σημαίνει όμωςμονοκομματική διακυβέρνηση. Μπορεί να δοθούν χαρτοφυλάκια υπουργικάεκτός ΠΑΣΟΚ στη βάση περιορισμένης ή και μονοθεματικής συνεργασίας. Ηκυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να αντιπροσωπεύει ένα ευρύτερο φάσμα τουελληνικού λαού και πέραν της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Νασυνομιλεί τουλάχιστον με το 70–75% του ελληνικού λαού.

Πιστεύετε ότι έχετε πείσει στο πεδίο της οικονομίας ή οι ψηφοφόροι ακολουθούν όποιον λέει «ευχάριστα λόγια»;

Δεν είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο της δημόσιας συζήτηση για τηνοικονομία. Χρειάζεται μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος. Έναςσυναγερμός για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με αλλαγή. Οκίνδυνος της χρεοκοπίας πρέπει να μας αφυπνίσει όλους και ναεπιχειρήσουμε τις τομές που δεν κάναμε στους καλούς καιρούς. Πρώτοςκανόνας επιβίωσης στην οικονομία εν μέσω κρίσης είναι το «κολύμπα καικράτα το κεφάλι έξω από το νερό» μέχρι να βγεις στη στεριά, να βρειςέναν τραχύ και στενό διάδρομο ανάπτυξης. Έχουμε τη θηλιά του χρέους καιταυτόχρονα υποχωρεί η παραγωγική βάση της χώρας. Χρειάζονταιεξαιρετικές πολιτικές ικανότητες για μια ευέλικτη στρατηγική διάσωσης,που δημιουργεί ταυτόχρονα προοπτικές για ένα νέο βιώσιμο μοντέλοπράσινης ανάπτυξης. Προσωπικά δεν λέω «ευχάριστα λόγια» και νομίζω ότιβρίσκω ανταπόκριση, αν και δεν κάνω παραδοσιακή εκλογική εκστρατεία μεεκλογικά κέντρα, χρήμα, διαφημιστικές εταιρείες και πελατειακά δίκτυα.

Πώς θα πείσετε τους ψηφοφόρους ότι δεν θα ξαναδούν «βεβαρημένα» πρόσωπασε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο κράτος; Έχει αρκετά φρέσκα, άξια καιάφθαρτα στελέχη το ΠΑΣΟΚ για να μείνουν «τα κοστούμια στη ντουλάπα»;

Ας αξιολογήσει ο κόσμος με την ψήφο του τη φρεσκάδα, τη γνώση και τοήθος των πολιτικών προσώπων και ο Παπανδρέου καλείται να επιτύχει τοκατάλληλο μείγμα υπουργών με ή δίχως προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.Οι παλαιές αποδόσεις, όπως γνωρίζετε, δεν εγγυώνται τις μελλοντικές. Οιδυνάμεις της αδράνειας και του στάτους κβο υπερτερούν ακόμα στοπολιτικό σκηνικό.

Η συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Athens Voice

FacebookTwitterGoogle+Share