Σχήμα ασφάλισης ανεργίας με άμεση αύξηση κοινοτικού προϋπολογισμού

26/05/2010

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

Θέμα: Σχήμα ασφάλισης ανεργίας με άμεση αύξηση κοινοτικού προϋπολογισμού

Τα δραματικά μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και σε αυτές με εμπορικά πλεονάσματα και βιώσιμα επίπεδα δημοσίου χρέους, μπορεί να αναστείλουν ή και να πνίξουν την ανάκαμψη, να εντείνουν τις ανισορροπίες στο εσωτερικό και να προκαλέσουν στρατιές ανέργων. Ισχυρό ευρώ και ισχυρή νομισματική ένωση δε σημαίνει μόνο νομισματική και δημοσιονομική ορθοδοξία, αλλά ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και της κοινωνικής συνοχής.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, πρέπει, εκτός των άλλων, να αναδείξει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει άμεση συζήτηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης έναντι της ανεργίας (με την παροχή insurance και κινήτρων για γρήγορη επιστροφή στην αγορά εργασίας) το οποίο θα λειτουργεί και ως αυτόματος σταθεροποιητής για το μετριασμό πιθανών σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτή η καθοριστική θωράκιση των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων του κόσμου της εργασίας θα στηρίξει και θα εμψυχώσει το ιστορικής σημασίας κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί

· Προτίθεται η κυβέρνηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να θέσει το πρόβλημα του πανευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης ανέργων με κοινές αρχές αλλά και με πρόσφορη μορφή σε κάθε χώρα μέσω της αύξησης του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργείου (pdf)

FacebookTwitterGoogle+Share