Αναπτυξιακή προοπτική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας: κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Θέμα: Αναπτυξιακή προοπτική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Τα ΕΑΣ διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία αιχμής, που σε συνδυασμό με τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό τους, έχουν ως αποτέλεσμα να καθιερωθούν ως η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα. Παράλληλα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά. Επιπλέον, συνεργάζονται με διεθνείς εταιρίες του τομέα τους σε προγράμματα συμπαραγωγής με σημαντική επιτυχία.
Ωστόσο, η εταιρία κινδυνεύει να κυλήσει σε μαρασμό μετά από λανθασμένες επιλογές στρατηγικής ορισμένων απελθουσών διοικήσεων, τους αναγκαίους περιορισμούς των αμυντικών μας δαπανών και τη γενικότερη αρνητική οικονομική συγκυρία. Δε λαμβάνονται νέες παραγγελίες, ιδιαίτερα από ξένους πελάτες, συσσωρεύονται υψηλά χρέη με δυσβάστακτους τόκους κι οι αναγκαίες μετατάξεις του προσωπικού δεν υπακούουν σε παραγωγικά κριτήρια, με αποτέλεσμα ειδικευμένο προσωπικό να μετατοπίζεται σε γραφειοκρατικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει χώρα επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά νέων υπερσύγχρονων μηχανημάτων, τα οποία υπολειτουργούν ή παραμένουν ακόμα κι αχρησιμοποίητα, ενώ λιμνάζει αναξιοποίητη κι η τεράστια ακίνητη περιουσία τους.
Η ενδεχόμενη εγκατάλειψη της εταιρίας και η παθητική στάση θα δυσκολέψουν τη συγχώνευση των μονάδων της και την αναγκαία γρήγορη ανασυγκρότησή της. Επίσης, θα κάνουν ανέφικτη τη συζητούμενη αξιόπιστη συμμετοχή ιδιωτών σ’ αυτήν και την ένταξή της σε διεθνή δίκτυα παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
· Προτίθενται να υλοποιήσουν άμεσα συγκεκριμένο πλάνο ανασυγκρότησης που θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην εταιρία και θα διασφαλίσει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας, κυρίως ειδικευμένο παραγωγικό προσωπικό;
· Σε τι επιπλέον ενέργειες θα προβούν για να επιτύχουν συμφωνίες συμπαραγωγής με αντίστοιχες εταιρίες του εξωτερικού, ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της εταιρίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών

Απάντηση Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

FacebookTwitterGoogle+Share