Προβολή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού: κ. Παύλο Γερουλάνο

Θέμα: Προβολή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα

Ο ελληνικός κινηματογράφος, ιδιαίτερα στις μεγάλες του στιγμές με το Ζορμπά και το Ποτέ την Κυριακή, το μυθιστόρημα και η έντεχνη λαϊκή μουσική ανέδειξαν την Ελλάδα στο παρελθόν σε διεθνή τουριστικό προορισμό, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χώρας και πρόσφεραν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στις νέες συνθήκες η πολιτιστική μας κληρονομιά και το έργο παλαιότερων και νέων δημιουργών μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να ανοίξει νέες τουριστικές αγορές ιδιαίτερα στις νέες ισχυρές αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Σανγκάης από το 2005, που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο για τη συνεργασία και την ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και σημείο αναφοράς για την Ελλάδα ως χώρα προορισμού. Εξάλλου κι η παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από την υπογραφή προγράμματος για πολιτιστικές ανταλλαγές, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Κίνα σκοπεύει να προγραμματίσει “Έτος Πολιτισμού της Ελλάδας στην Κίνα”. Ωστόσο έξι χρόνια τώρα δεν υπήρξε πρακτικά καμία ανταπόκριση στο ενδιαφέρον του Πολιτιστικού Οργανισμού της Σανγκάης για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

· Προτίθεται να διοργανώσει εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφιών, βιντεοπροβολές κτλ.) στην Κίνα, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία τους, στις οποίες θα προβάλλεται ο πολιτισμός της Ελλάδας;
· Προτίθεται να στηρίξει έμπρακτα την παρουσίαση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργείου

FacebookTwitterGoogle+Share