Άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινωνικών προγραμμάτων κατάρτισης με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: κα Λούκα Κατσέλη

Θέμα: Άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινωνικών προγραμμάτων κατάρτισης με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας

Μία από τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης, είναι η δραματική αύξηση της ανεργίας η οποία καλπάζει συνεχώς και οδηγεί σε αδιέξοδα απλούς πολίτες και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο απεχθή αυτή την κατάσταση είναι η «αίσθηση» πως το κράτος μπορεί να βοηθήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τους πληγέντες, μέσω της πλήρους αξιοποίησης των κοινωνικών προγραμμάτων κατάρτισης, και δεν το κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή.
Σήμερα λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας του ΟΑΕΔ, το οποίο και έχει ουσιαστικά δημιουργήσει συνθήκες απασχόλησης για περίπου 150,000 ασφαλισμένους τους τελευταίους 18 μήνες. Παρόλα αυτά συνολικοί πόροι από το ΕΣΠΑ ύψους €500 εκατ. παραμένουν παγωμένοι, λόγω αδυναμίας λειτουργικής διαχείρισης των προγραμμάτων αλλά και έλλειψης σαφούς πολιτικής από την πλευρά του Υπουργείου.

Ερωτάται η κα Υπουργός

· Προτίθεται άμεσα να ξεριζώσει όλες αυτές τις ανεπίτρεπτες αγκυλώσεις, γραφειοκρατικές και μη, που καθιστούν αδύνατη την εκταμίευση των πόρων και συνεπώς καθυστερούν την ενίσχυση των πληγέντων από την οικονομική κρίση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

FacebookTwitterGoogle+Share