Σχετικά με την πολιτιστική ανάδειξη και αξιοποίηση των ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Τουρισμό κα. Όλγα Κεφαλογιάννη

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού: κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Θέμα: Σχετικά με την πολιτιστική ανάδειξη και αξιοποίηση των ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου

Στο οροπέδιο Λασιθίου και σε μια έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων υπάρχουν ανενεργοί σήμερα 10.000 ανεμόμυλοι. Κάποτε 80.000 άσπρα πανιά αξιοποιούσαν τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή για να τροφοδοτήσουν με νερό όλο το λασιθιώτικο κάμπο. Με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων ύδρευσης/άρδευσης εγκαταλείφθηκε η χρήση τους και σταδιακά φθείρονται και απαξιώνονται. Πρόκειται για κτίσματα υψηλής αισθητικής που λειτουργούσαν σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον πολύ πριν καταστεί επίκαιρη η ανάγκη για πράσινη ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη. Το μέρος είναι ειδυλλιακό με 18 γραφικά χωριά κτισμένα στους πρόποδες των τριγύρω βουνών που συνδέονται με έναν κυκλικό δρόμο μήκους 23χλμ ιδανικό για ποδηλασία και περιήγηση στα αξιοθέατα της περιοχής.
Οι δημοτικές αρχές και οι ιδιοκτήτες, με την συνδρομή της UNESCO, θα μπορούσαν να προστατέψουν, να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν αυτή την περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού παρέχεται τεχνική εκπαίδευση, οικονομική βοήθεια και προωθείται η παρουσίαση των προστατευόμενων χώρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος, συμβάλλει στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής και επιτυγχάνεται με την υποβολή επίσημου αιτήματος προς τον Διεθνή Οργανισμό.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
-Προτίθονται να προχωρήσουν στην υποβολή επίσημου αιτήματος προς την UNESCO ώστε να προστατευτούν αφενός οι ανεμόμυλοι του Οροπεδίου και αφετέρου να αναδειχτεί τουριστικά η ευρύτερη περιοχή με την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Απάντηση Υπουργείου Τουρισμού

FacebookTwitterGoogle+Share