Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο όπλων στον εμφύλιο της Συρίας υπό την πίεση των Η.Π.Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών: κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Θέμα: Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο όπλων στον εμφύλιο της Συρίας υπό την πίεση των Η.Π.Α.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να δράσει σαν ανεξάρτητη δύναμη με διακριτή πολιτική για την ειρηνική υπέρβαση της κρίσης στη Συρία ανταποκρίθηκε στις πιέσεις των Αμερικανών να άρει το εμπάργκο των όπλων στην κατακερματισμένη συριακή “αντιπολίτευση” κατά παράβαση των κανόνων της Ένωσης για τη μη προσφορά όπλων σε δυνάμεις που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου. Έτσι δυσκολεύει με τη σειρά της τις ειρηνευτικές συνομιλίες του Ιουνίου στη Γενεύη που συμφώνησαν οι Η.Π.Α. και η Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να κατανείμουν σε τρίτους τα βάρη σε αίμα και χρήμα στη διαχείριση της συριακής κρίσης. Πιέζουν τις συνήθως πρόθυμες Αγγλία – Γαλλία και την απρόθυμη Γερμανία να προμηθεύσουν όπλα και αναθέτουν υπεργολαβικά στο Κατάρ τη χρηματοδότηση των αμφιλεγόμενων “επαναστατών”, το οποίο βέβαια για δικούς του λόγους ταυτόχρονα με τους Σαουδάραβες κλείνει το μάτι και δίνει χρήμα και σε ακραίες ομάδες του ισλαμικού ριζοσπαστισμού. Η Ρωσία αντίθετα σε διπλό ρόλο ακολουθεί την τακτική της αναμονής και υπόσχεται στο άμεσο μέλλον στο τυραννικό καθεστώς του Ασσαντ πυραύλους S-300 ενώ το Ιράν του εξασφαλίζει ανοιχτή γραμμή πιστώσεων, συστράτευση της Χεζμπολά και απαιτεί μια θέση στο τραπέζι της Γενεύης. Πρόκειται για ένα σκοτεινό παίγνιο που θυμίζει τις χειρότερες μέρες των Μεγάλων Δυνάμεων του 19ου αιώνα δυστυχώς και με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
– Συναίνεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην ανανεώσει το εμπάργκο των όπλων που ρίχνει λάδι στη φωτιά του εμφυλίου πολέμου στη Συρία ενώ συνεχίζεται ακόμα η αιματοχυσία στο Ιράκ;
– Με ποιες διπλωματικές κινήσεις προτίθεται να εκμεταλλευτεί τη “γεωμετρία” των συγκλίσεων – αποκλίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου και αν θα ενημερώσει σχετικά το ελληνικό κοινοβούλιο το συντομότερο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργού

FacebookTwitterGoogle+Share