“Παλίνδρομα κύματα” από αβάσιμες προσδοκίες

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γκίκα Χαρδούβελη
Θέμα: “Παλίνδρομα κύματα” από αβάσιμες προσδοκίες

Κατάπληκτοι διαβάσαμε στην Handelsblatt τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι “εναποθέτει τις ελπίδες του στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ενυπόθηκων τίτλων ABS”! Αν η αιφνίδια υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης ενόψει πολιτικών εξελίξεων βασίζεται σε ανάλογες υπερβολικές προσδοκίες η ελληνική οικονομία διακινδυνεύει μια ακόμη βουτιά (διπλό W) από τα “παλίνδρομα κύματα” της μεγάλης κρίσης. Είναι προφανές ότι η αγορά ABS είναι μικρή και αμφισβητούμενη ιδιαίτερα στη χώρα μας ενώ τις τελευταίες μέρες διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη αποτυχία του πειράματος παροχής φτηνής αναχρηματοδότησης (TLTRO) στις ευρωπαϊκές τράπεζες αφού από τα προσφερόμενα 400δις ευρώ απορροφήθηκαν σ’ αυτή τη φάση μόνο 62,8δις (82,6 μείον 19,8δις λόγω αποπληρωμής του προγράμματος ρευστότητας LTRO). Κύρια αιτία η γενικευμένη ύφεση-στασιμότητα και η ανεπαρκής ζήτηση.
Ωστόσο η “ποσοτική χαλάρωση” που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σπάζει μια σειρά ιδεοληπτικά ταμπού του Ευρωσυστήματος και δίνει στην ελληνική πλευρά νέα περιθώρια για να θέσει τα παρακάτω ζητήματα: Πρώτο, την επέκταση της “χαλάρωσης” όχι μόνο με την αγορά κρατικών ομολόγων αλλά και με την μαζική προσφυγή σε εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης όπως τα αναπτυξιακά “ευρωομόλογα” και τα project bonds που ευνοούν τις παραγωγικές τοποθετήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις) μακράς πνοής, αυξάνουν την απασχόληση, την παραγωγικότητα και τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Δεύτερο, την ένταξη στη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους (επιμήκυνση, σταθερό επιτόκιο, περίοδο χάριτος, ρήτρα ανάπτυξης, απομείωση ονομαστικής αξίας) το αναδρομικό κούρεμα (29δις) των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ που εξαιρέθηκαν από το PSI, αφού για πρώτη φορά αυτή αναγνωρίζει την πιθανότητα να εγγράψει ζημιές στον ισολογισμό της. Τρίτο, να κρατήσει ζωντανή -παρά τις συνεχείς αντιδράσεις- στην ημερήσια διάταξη τη λογική του “κουρέματος” αφού την προσεχή περίοδο η ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος απαιτεί αναπόφευκτα νέα, πολύμορφα εργαλεία διαγραφής χρεών καθώς η προβλεπόμενη χαμηλή ανάπτυξη και η αποφυγή της πληθωριστικής επιλογής δεν αφήνει άλλα περιθώρια για την αποκλιμάκωση του εκρηκτικού παγκόσμιου δείκτη χρεών-ΑΕΠ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Αν η Κυβέρνηση θα απαλλαγεί από το σύνδρομο της αυτόματης ευθυγράμμισης με την τευτονική συμβατικότητα και θα υιοθετήσει μια εναλλακτική λογική για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του χρέους η οποία, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να είναι μονόπρακτο έργο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Ανδρουλάκης

FacebookTwitterGoogle+Share