• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Μίμης Ανδρουλάκης

  • Νέα
  • Εκπομπές
    • Καινά Δαιμόνια
  • Βιβλία
    • Κείμενα
    • Αφορισμοί
  • Βίος
  • Συνδέσεις
    • Κοινοβούλιο
    • Αρχείο
You are here: Home / 2013 / Archives for April 2013

Archives for April 2013

Τελική απόφαση για το “ελληνικό ζήτημα” το φθινόπωρο συνέντευξη του Μίμη Ανδρουλάκη στην Ημερησία και στον Ευτύχη Παλλίκαρη

20/04/2013

Τελική απόφαση για το “ελληνικό ζήτημα” το φθινόπωρο

συνέντευξη του Μίμη Ανδρουλάκη στην Ημερησία και στον Ευτύχη Παλλίκαρη

Μπορεί να “σπάσει” αυτή η ατέρμονη βασανιστική διαδικασία κυβέρνησης – τρόικας; Υπάρχει μια λυτρωτική κίνηση και συνεπώς μήπως έχει τελικά δίκιο η αντιπολίτευση για ολική ανατροπή ή επαναδιαπραγμάτευση ή αναστολή, αν και δεν είναι σαφές τι ζητά;

Το τελευταίο λυτρωτικό “ντου” μετά το Κυπριακό βατερλώ το επιχείρησαν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Μονόδρομοι δεν υπάρχουν αλλά η αλφαβήτα μας υπενθυμίζει ότι πολιτική είναι η επιστήμη και τέχνη των δυνητικών εναλλακτικών λύσεων σε συγκεκριμένο βέλος χρόνου, με συγκεκριμένες συμμαχίες και εφεδρείες και βέβαια στα όρια, οπωσδήποτε κινητά, που βάζει ο συσχετισμός των δυνάμεων και κυρίως η πολυπλοκότητα και η αλληλεξάρτηση στο σημερινό επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και παγκοσμιοποίησης. Υπάρχουν όρια στο βολονταρισμό μας και βαθμοί ελευθερίας στις κινήσεις μας που μπορεί να διευρύνονται αν έχουμε λίγο μυαλό και πολύ τύχη.

Εναλλακτικές συμμαχίες δεν βλέπετε; Μια στήριξη σε Ρωσία – Κίνα ή σ’ ένα αντιγερμανικό μέτωπο του Νότου;

Η πολιτική γεωμετρία των συγκλίσεων – αντιθέσεων στην εποχή μας μοιάζει περισσότερο με τη διαφορική τοπολογία, την ελεύθερη πλαστική μεταβλητή γεωμετρία παρά με την ευκλείδεια με τις διακριτές γραμμές, τα τρίγωνα και τα παραλληλόγραμμα. Με κάποιον συγκλίνεις σε κάτι και αποκλίνεις σε κάτι άλλο. Οι Αμερικανοί σωστά λένε στους Γερμανούς αυξήστε τη ζήτηση αλλά δεν δίνουν λεφτά όπως οι Γερμανοί και βέβαια δε θέλουν με τίποτα να γίνει το ευρώ ισοδύναμο αποθεματικό νόμισμα με το δολάριο για να συνεχίσουν να δανείζονται ελεύθερα από τη σημαία. Η Ρωσία λόγω πετρελαίου, η Κίνα, η Βραζιλία είναι όπως και η Γερμανία εξαγωγικές πλεονασματικές χώρες και βλέπουν τον κόσμο με το βλέμμα των πιστωτών ενώ εμείς είμαστε ελλειμματικοί οφειλέτες. Ασφαλώς πρέπει να αναζητήσουμε συμμάχους στο Νότο της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα συνομιλητές στο Βορρά γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ένας “πόλεμος” δύο διακριτών μπλοκ με Σινικό Τείχος ανάμεσά τους. Ξεχάστε τα διακριτά πολεμικά μέτωπα των δύο παγκόσμιων πολέμων και του ψυχρού πολέμου τα οποία ακόμα επηρεάζουν υποσυνείδητα τη σκέψη μας αλλά αγνοούν το βάθος και το πλάτος της αλληλεξάρτησης.

Πού πάει όμως η Ευρώπη; Οι αλλαγές που προοιωνίζονται για τη νομισματική πολιτική μόνο σε περαιτέρω ύφεση οδηγούν με ισχυρότερες φυγόκεντρες τάσεις για τη συνοχή της…

Ασφαλώς εμφανίζονται φαινόμενα που θυμίζουν μέρες του 1918, τις παραμονές της διάλυσης της νομισματικής ένωσης της κορόνας, της Αυστροουγγαρίας. Και τότε είχαμε κορόνες διαφορετικών εθνικών ταχυτήτων. Ντε φάκτο συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ κορονών διαφορετικών χωρών. Χάσμα στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων από χώρα σε χώρα της κορόνας. Και τότε φυγή του κοινού νομίσματος από χώρες όπου πρόκειται να χάσει αξία όταν διαλυθεί η νομισματική ένωση προς χώρες που σίγουρα θα ανατιμηθεί και θα υπάρχει ο χαμηλότερος πληθωρισμός. Τώρα το ελληνικό ευρώ με την κουκουβάγια και το κυπριακό με τον πωμό σπρώχνονται να μετακινηθούν και να γίνουν ευρώ με γεράκι, δηλαδή γερμανικά. Αν δεν αναθεωρηθεί το υπάρχον status quo είναι αμφίβολο αν παραμείνει η Ευρωζώνη με τη σημερινή της σύνθεση.

Έχετε υπογραμμίσει ότι υπάρχει ένα νέο σημείο ισορροπίας Βορρά – Νότου, ένα σημείο αμοιβαίας προσαρμογής και νέου ιστορικού συμβιβασμού. Το ερώτημα είναι αν θα καμφθεί τελικά η Γερμανία.

Αν αποφάσιζε στην πολιτική μόνο ο ορθολογισμός θα σας απαντούσα μ’ ένα ναι έστω μισό. Δεν ζητάμε όμως από τη Γερμανία ή από καμιά χώρα να γίνει κάτι ριζικά διαφορετικό απ’ ό,τι είναι. Αναγνωρίζουμε τα ιστορικά, “θρησκευτικά” και ψυχοπαθολογικά όριά της στον πληθωρισμό. Ξέρουμε ότι θα προτιμήσει να φύγει από το ευρώ αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έμμεσα κυρίως η Βundesbank επιβαρυνθεί με δυνητικές μη πληθωριστικές απώλειες που ξεπερνούν ένα όριο ας πούμε των τριών τρις ευρώ. Όμως αυτά που προτείνουμε είναι πολύ μακριά από τα όρια συναγερμού της Γερμανίας. Δεν υπάρχουν πληθωριστικές προσδοκίες πράγμα που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για έναν ενεργό μη συμβατικό ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της ύφεσης. Ακόμα και η ενδεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού της από την έκδοση ευρωομολόγου που αποτελεί ένα μάξιμουμ στόχο υπολείπεται από το κόστος των προβληματικών προγραμμάτων διάσωσης και από τη μείωση των εξαγωγών της λόγω ύφεσης στην Ευρωζώνη και σκληρού ευρώ στις παγκόσμιες αγορές καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ανταγωνιστικές υποτιμήσεις από άλλες εξαγωγικές χώρες όπως η Ιαπωνία.

Έχεις προτείνει με ερώτησή σου στον Υπουργό Οικονομικών τη δημιουργία “νέου χρήματος” από την ΕΚΤ αποκλειστικά δεσμευμένο στην αγορά “αναπτυξιακών ομολόγων” ειδικού σκοπού. Σε τι θα ωφελούσε μια τέτοια κίνηση;

Είναι μια νομισματική και επενδυτική αντιστάθμιση στη δημοσιονομική προσαρμογή. Θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ευρωπαϊκά δίκτυα – υποδομές – καινοτομία και στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη μόχλευση από τις ελληνικές. Έχουμε παγιδευτεί στο “ασανσέρ”, ούτε οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να μας βγάλουν ούτε οι αγορές, κάποιος τρίτος πρέπει να παρέμβει έκτακτα. Ένας ανάλογος ενεργός ρόλος της ΕΚΤ μπορεί να ντυθεί τεχνικά με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερβαίνει τα νομιμοφανή εμπόδια της απαγόρευσης της “νομισματικής χρηματοδότησης του κυβερνητικού χρέους”. Το ίδιο επείγουσα είναι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ κοντά στο μηδέν και ειδικό δεσμευμένο κανάλι ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με χαλάρωση των εγγυήσεων για χαμηλότοκα δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Νότου.

Πώς εξηγείται τότε την αντίσταση της Γερμανίας σε αυτές τις σκέψεις;

Πρώτο, ο πιστωτής λατρεύει το σκληρό χρήμα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η ιστορία δεν ήταν πάντα υπέρ των πιστωτών. Δεύτερο, ο Γερμανός αρνιέται να βάλουμε λίγο πληθωριστικό γράσο στη μηχανή της ανάπτυξης γιατί βολεύεται μ’ ένα παράδοξο αυτής της κρίσης σε σχέση με το μεσοπόλεμο. Παρά την ύφεση και τη μεγάλη ανεργία δεν υπάρχει αντιπληθωριστικό σπιράλ στην Ευρωζώνη. Τρίτο, νιώθει ανασφάλεια για τις τράπεζές του, μαζεύει το χρήμα με αρνητικά επιτόκια να τους δημιουργήσει “μαξιλάρι” καθώς η τραπεζοκεντρική βιομηχανία της θα έχει απώλειες από τη φυσιολογική κάμψη του ρυθμού της Κίνας και την ύφεση στην Ευρωζώνη. Αντιδρά με το σύνδρομο του τσιγκούνη για πάρτη της αντί να παίξει το ρόλο λοκομοτίβας στην Ευρώπη. Και τέλος οι Γερμανοί παραδοσιακά σου βγάζουν την ψυχή με τα “όχι”, “όχι” μέχρι να πουν ένα μισό ναι.

Υπάρχει περιθώριο πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων στη χώρα μας για τη στήριξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας;

Είναι εφικτή η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ο Σύριζα όταν δεν πελαγοδρομεί με φαντασιώσεις μιας μεγάλης ηρωικής στιγμής που στοιχειώνει και τις δικές μου νύχτες θέτει εύλογα δύο θεμελιώδη ζητήματα. Το πρώτο είναι ένα ευρωπαϊκό New Deal που καλύπτεται από την αναθεωρητική και αναπτυξιακή ατζέντα που περιγράψαμε και το δεύτερο είναι η μερική διαγραφή και του επίσημου χρέους (OSI) για την οποία υπάρχει καθολική συναίνεση και πρέπει έγκαιρα να την προετοιμάσουμε πολιτικά και τεχνικά αντί να προσαρμοζόμαστε την τελευταία στιγμή στις βιαστικές υπό πίεση αποφάσεις των εταίρων. Η Κυβέρνηση έπρεπε χθες να έχει ετοιμάσει ας πούμε το ελληνικό “μνημόνιο” ανάπτυξης με το οποίο τα δισεκατομμύρια που θα εξοικονομούμε κάθε χρόνο από τη διαγραφή χρέους θα δεσμεύονται σε αναπτυξιακούς στόχους υψηλής προτεραιότητας. Με το ατού των πρωτογενών πλεονασμάτων και του ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου θεωρώ πολύ πιθανή μια ειδική τελική απόφαση της Ευρωζώνης για το “ελληνικό ζήτημα” το φθινόπωρο. Η διαγραφή του επίσημου χρέους για να υπερνικήσει νομικά εμπόδια και αντιστάσεις κοινοβουλίων μπορεί ενδεχόμενα να “μεταμφιεστεί” σε τριαντάχρονη επιμήκυνσή του με χαμηλό επιτόκιο. Δυστυχώς ούτε τα πολιτικά κόμματα -κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα- ούτε η διοίκηση είναι σε θέση να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό και χρηματοοικονομικά έγκυρο ελληνικό φάκελο διεκδίκησης βασισμένο σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης. Κάτι άλλο πρέπει να γίνει επειγόντως έστω και με συνδρομή υψηλής ποιότητας διεθνούς συμβούλου στα αναπτυξιακά.

H “τραπεζική ένωση “ δεν ανήκει στην αναθεωρητική ατζέντα;

Ναι, αλλά κινδυνεύει κι αυτή να εξελιχθεί σε φιάσκο με την τσαπατσοδουλειά και το groupthink των θεσμών της ευρωκρατίας. Έχω παρουσιάσει αναλυτικά στο Υπουργείο Οικονομικών τα σημεία υψηλού κινδύνου. Μια υπερσυγκεντρωτική εποπτεία με ισοπεδωτική ομοιομορφία των πιστωτικών ιδρυμάτων όχι μόνο στερείται νομιμοποίησης για ζητήματα ζωής και θανάτου αλλά μπορεί να ενισχύσει τον συγχρονισμό των πιστωτικών κρίσεων διαφορετικών τραπεζών και κρατών και να κάνει εντονότερα τα “πάνω” και “κάτω” του αναπόφευκτου πιστωτικού κύκλου (bigger booms – bigger crashes). Άλλωστε οι ίδιες οι καθιερωμένες ρυθμίσεις όχι μόνο δε δρουν αντικυκλικά αλλά ρίχνουν “λάδι” στη “φωτιά” στη μέθη του boom και “πάγο” στη φάση του bust, του ξεφουσκώματος και της ύφεσης. Αφήστε που είναι έσχατη πολιτική αφέλεια να πιστεύει το Eurogroup ότι είχε συναινέσει πέρυσι το καλοκαίρι η Γερμανία να υπογράψει υποχρεώσεις τραπεζών που ξεπερνούν τρεις φορές και πάνω το ΑΕΠ της.

Έχετε εκφράσει με αφορμή την κυπριακή περιπέτεια την ανησυχία σας γιατί εν μέσω κρίσης προικίζονται με υπερεξουσίες μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες. Τελικά ο ELA είναι ευλογία ή κατάρα;

Η κρίση αλλάζει βίαια τις ισορροπίες μεταξύ των οργάνων της Ευρωζώνης. Έτσι ο ELA από αναγκαίος “αναπνευστήρας” έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα στις τράπεζες μπορεί σε οριακές στιγμές να μεταλλαχθεί σε μηχανισμό “αιφνίδιου θανάτου” για την έξοδο κακήν κακώς μιας χώρας από το ευρώ. Αυτό θα συμβεί αν δεν σχηματιστεί μια μειοψηφία αρνησικυρίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Πρόκειται για κατάχρηση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ και δημοκρατική εκτροπή.

Σας ανησυχεί ο κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών μας;

Χρειαζόμαστε τράπεζες με διαφοροποιημένο προφίλ και ποικίλη μετοχική σύνθεση. Πρώτα απ’ όλα όπως είπε ο Προβόπουλος χρειαζόμαστε καλές τράπεζες και αυτές απαιτούν πολλά κεφάλαια που δυστυχώς δεν διαθέτουμε  και πρέπει να τα βρούμε στη διεθνή αγορά αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει τράπεζες αποσυνδεδεμένες από την εσωτερική συσσώρευση του κεφαλαίου ή που αγνοούν με κοσμοπολίτικη έλλειψη ιθαγένειας τα έντονα εθνικά χαρακτηριστικά της συνάρτησης: αποταμίευση – κατανάλωση – στεγαστική πίστη – επένδυση – δανεισμός.

Δεν λέτε τίποτα για το πολιτικό σκηνικό. Πώς ερμηνεύετε τη “δημοσκοπική στασιμότητα” παρά το βάθος της κρίσης; Βλέπετε ενδείξεις ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού;

Προς το παρόν La Nada, η φρόνηση του τίποτα, δημιουργική αναμονή αλλά κάποια στιγμή ιδίως όταν περάσει ο μεγάλος φόβος θα δράσει ο νόμος της επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων.

Share

Ο κίνδυνος “αιφνίδιου θανάτου” μέσω ELA χωρών του ευρώ και η κατάχρηση εξουσίας από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες

15/04/2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γιάννη Στουρνάρα

Θέμα: Ο κίνδυνος “αιφνίδιου θανάτου” μέσω ELA χωρών του ευρώ και η κατάχρηση εξουσίας από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες
Η όξυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη όπως αποκάλυψε η κυπριακή τραγωδία μεγεθύνει το δημοκρατικό έλλειμμά της και προικίζει με πολιτικές υπερεξουσίες μη εκλεγμένους τεχνοκράτες. Έτσι, αν δεν σχηματιστεί μια μειοψηφία αρνησικυρίας αρκεί μια συγκυριακή πλειοψηφία δύο τρίτων στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να διακοπεί η έσχατη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω ELA (Emergency Liquidity Assistance) και συνεπώς να εξαναγκαστεί αυτόματα μια χώρα σε συνθήκες κατάρρευσης και πανικού να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα. Ο ELA συνεπώς από “αναπνευστήρας” έκτακτης ανάγκης μπορεί σε οριακές καταστάσεις να μεταλλαχθεί σε μηχανισμό “αιφνίδιου θανάτου”. Αυτή η παράμετρος της Ευρωζώνης η οποία σε κανονικές συνθήκες περνούσε απαρατήρητη, εν μέσω κρίσης ισοδυναμεί με κατάχρηση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ που προβλέπει η ιδρυτική της πράξη, με πολιτική ανωμαλία, επικίνδυνη θεσμική ανισορροπία και εκτροπή. Επιβεβαιώνεται πως το υπάρχον status quo της Ευρωζώνης:
Δίνει νομιμοφανείς δικαιολογίες για τη μη έκδοση ευρωομολόγων ή για την παρεμπόδιση ενός ενεργού ρόλου της ΕΚΤ κατά της ανεργίας με αντι-υφεσιακή νομισματική πολιτική˙ Διευρύνει το χάσμα στο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών μεταξύ Βορρά και Νότου παρά τη μείωση των spreads στο δανεισμό των κρατών˙ Εντείνει τις τάσεις για ευρώ διαφορετικών εθνικών ταχυτήτων και για φυγή τους από χώρες όπου είναι βέβαιο ότι θα υποτιμηθεί σε περίπτωση διαλύσεως της Ευρωζώνης προς χώρες όπου πρόκειται να ανατιμηθεί˙ Τέλος, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ντε φάκτο την αποχώρηση μιας χώρας από το κοινό νόμισμα.
Η αναθεώρηση του status quo της Ευρωζώνης με πρόταξη των ζητημάτων που σχετίζονται με την ύφεση και την ανεργία γίνεται όρος ύπαρξης για την νομισματική ένωση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και την έκβαση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
– Προτίθεται η τρικομματική Κυβέρνηση να αναζητήσει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συμμάχους και συνομιλητές ώστε να κερδίσει έδαφος στην Ευρωζώνη μια ώριμη αναθεωρητική ατζέντα και να πραγματωθεί ένας νέος προωθητικός συμβιβασμός Βορρά – Νότου στη βάση της αμοιβαίας προσαρμογής αφού, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο σχετικά αυξημένο κόστος δανεισμού της Γερμανίας λόγω ευρωομολόγου υπολείπεται κατά πολύ του κόστους των αποτυχημένων προγραμμάτων “διάσωσης” και της προβλεπόμενης μείωσης των εξαγωγών της λόγω ύφεσης στην ευρωζώνη και σκληρού ευρώ στις παγκόσμιες αγορές καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ανταγωνιστικές υποτιμήσεις άλλων ισχυρών εξαγωγικών χωρών όπως της Ιαπωνίας;

– Προτίθεται, παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά, να παρουσιάσει την ατζέντα επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων με προτεραιότητα τη σημαντική διαγραφή επίσημου χρέους (OSI) και ενισχυμένα αναπτυξιακά μέτρα σε συνδυασμό με το Εθνικό Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του οποίου η επεξεργασία έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Ανδρουλάκης

Share

Μετά την Ιαπωνία: Η ριζική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προϋπόθεση για να μη “σπάσει” η Ευρωζώνη

08/04/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γιάννη Στουρνάρα

Θέμα: Μετά την Ιαπωνία: Η ριζική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προϋπόθεση για να μη “σπάσει” η Ευρωζώνη
Η Κυβέρνηση πνιγμένη στα σοβαρά τρέχοντα θέματα για την εξασφάλιση της δόσης χάνει από τον ορίζοντά της τα στρατηγικής σημασίας προβλήματα που θα κρίνουν την τελική έκβαση του “ελληνικού ζητήματος” ως αναπόσπαστου μέρους του γενικότερου της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση επιδίδεται σε γενικούς αφορισμούς. Έτσι παρακολουθούν παθητικά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε το διπλασιασμό της νομισματικής βάσης και, μετά τη νομισματική χαλάρωση των ΗΠΑ και της Αγγλίας, φέρνει ξανά στην ημερήσια διάταξη με επιθετικό τρόπο τη ριζική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δίχως την οποία η ύφεση και η ανεργία θα επιδεινώνονται, η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι ανέφικτη, η λεγόμενη τραπεζική ένωση θα εξελίσσεται σε φιάσκο, το χάσμα στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα διευρύνεται σε Βορρά και Νότο και η ντε φάκτο διάσπαση της Ευρωζώνης σε δύο ζώνες θα παγιώνεται. Δεν αρκεί η αναγκαία και επείγουσα μείωση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ. Στο κρίσιμο ερώτημα εάν υπάρχει ένα νέο σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ Βορρά – Νότου στο οποίο η επεκτατική αντι-υφεσιακή νομισματική πολιτική δεν οδηγεί σε νομισματικό πόλεμο υποτιμήσεων, σε νέες φούσκες και σε υπερπληθωρισμό ο οποίος αποτελεί τον ιστορικό φόβο της Γερμανίας, η απάντηση είναι θετική. Η ΕΚΤ δημιουργεί “νέο χρήμα”, εντός αυτών των ορίων, δεσμευμένο αποκλειστικά στην αγορά “αναπτυξιακών ευρωομολόγων” ειδικού σκοπού για επενδύσεις σε δίκτυα – υποδομές – καινοτομία και στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η δυναμική της νέας παραγωγής και η δυνατότητα της ΕΚΤ να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας με την αγοραπωλησία των σχετικών τίτλων μπορεί να αποτρέψουν την εκτός ελέγχου αύξηση του πληθωρισμού. Ο “Νότος” έχει προ πολλού υπερβεί το κοινωνικό και πολιτικό όριο αντοχής του στην ύφεση και την ανεργία ενώ ο “Βορράς” απέχει σημαντικά από το δικό του όριο αντοχής στον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
– Προτίθεται η τρικομματική Κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρύτερα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Ελλάδας για να καλλιεργήσει την ιδέα μιας άμεσης και ριζικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις κυβερνήσεις, τα κόμματα, τα συνδικάτα, τα ΜΜΕ και στις επιχειρηματικές ενώσεις της Ευρωζώνης ειδικά στις τρεις χώρες του Νότου με ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη -Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- αφού και μόνο η σθεναρή στάση μιας εξ’ αυτών μπορεί να “σπάσει” τη γερμανική ακαμψία για να μη “σπάσει” η ίδια η Ευρωζώνη;
– Προτίθεται να θέσει μαζί με τον Διοικητή της Ελληνικής Τράπεζας κ. Γιώργο Προβόπουλο στο Eurogroup και στο Συμβούλιο της ΕΚΤ αντίστοιχα το ζήτημα της βέλτιστης αντίδρασης της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων που συνεπάγεται η δραστική αύξηση της ποσότητας του χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας; Υποτιμήσεων οι οποίες θα απειλήσουν την κυρίαρχη θέση της Γερμανίας στην κινεζική αγορά πράγμα που μπορεί να ενισχύσει το κίνητρό της να συναινέσει στην αμοιβαία επωφελή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Ανδρουλάκη

Απάντηση Υπουργού

Share

Ο Μίμης Ανδρουλάκης συζητά με τους αναγνώστες στην Πάτρα και την Καλαμάτα

03/04/2013

Τα καταστήματα PUBLIC και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
σας προσκαλούν
την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 7:00 μ.μ.
σε μια συζήτηση με τον Μίμη Ανδρουλάκη
με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου

Όπλων Kρίσις
Νεκρικοί Διάλογοι για την Αριστερά

Για το βιβλίο θα μιλήσει
Ο Κωνσταντίνος Μάγνης,
δημοσιογράφος – διευθυντής σύνταξης εφημερίδας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Public
Ερμού 55, Πάτρα
Τηλ.: 2610.62.01.12

*****

Τα καταστήματα PUBLIC και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
σας προσκαλούν
την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 7:00 μ.μ.
σε μια συζήτηση με τον Μίμη Ανδρουλάκη
με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου

Όπλων Kρίσις
Νεκρικοί Διάλογοι για την Αριστερά

Για το βιβλίο θα μιλήσει
Η Ισμήνη Κωνσταντοπούλου, εκπαιδευτικός

Public
Αριστομένους 16, Καλαμάτα
Τηλ.: 27210.80.921

Share

Έξι λάθη και δύο προτάσεις για τη συζητούμενη “Τραπεζική Ένωση” (Banking Union)

01/04/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γιάννη Στουρνάρα
Θέμα: Έξι λάθη και δύο προτάσεις για τη συζητούμενη “Τραπεζική Ένωση” (Banking Union)

H Κυπριακή περιπέτεια αποκάλυψε το “εγκεφαλικό” στην οικονομική σκέψη της ευρωκρατίας και τον πολιτικό ερασιτεχνισμό της με αποτέλεσμα κάθε κυβέρνηση να ερμηνεύει όπως θέλει την “Τραπεζική Ένωση” και να αποκοιμίζεται με γλυκά όνειρα εν μέσω κρίσης τα οποία σχεδόν πάντα καταλήγουν σε εφιάλτες. Η μέχρι στιγμής συζήτηση για “τραπεζική ένωση”

Πρώτο, δεν υπολογίζει ότι η υπερσυγκεντρωτική εποπτεία με ισοπεδωτική ομοιομορφία των πιστωτικών ιδρυμάτων, στο βαθμό που αγνοεί την ενότητα των κανόνων μέσα στη διαφορετικότητα, θα ενισχύσει τον συγχρονισμό των πιστωτικών κρίσεων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών και διαφορετικών χωρών, θα κάνει εντονότερα τα “πάνω” και “κάτω” του πιστωτικού κύκλου (bigger booms – bigger crashes), θα αναπαράγει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις γενετικές ατέλειες του κοινού νομίσματος – “όλα τα πόδια σ’ ένα καλαπόδι”- θα τροφοδοτήσει νέα ασύμμετρα σοκ και συνεπώς θα υπονομεύσει το κοινό νόμισμα. Κλασική περίπτωση του Νόμου Αντιστροφής του Νοήματος.

Δεύτερο, παραβλέπει τα προβλήματα ρευστότητας των χωρών οφειλετών στην περιφέρεια αλλά και τα όρια των πιστωτριών χωρών αφού η Γερμανία ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί με τη δεδομένη αντιπληθωριστική πολιτική της ΕΚΤ να εγγυηθεί υποχρεώσεις των τραπεζών του Νότου της Ευρωζώνης τρεις φορές και πάνω από το ΑΕΠ της όπως και γενικότερα καταθέσεις της Ευρωζώνης διπλάσιες των ετήσιων εσόδων των κυβερνήσεων.

Tρίτο, η γαλλογερμανική συμπαιγνία στο ζήτημα της “τραπεζικής ένωσης” φροντίζει κυρίως για τις τράπεζες πρωταθλητές τους και τη δορυφοροποίηση – απορρόφηση των τραπεζών των μικρότερων χωρών πέρα από το ότι εύλογα επιχειρεί να περιορίσει το ρόλο του City του Λονδίνου ως κυρίαρχου χρηματοπιστωτικού κέντρου στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά της Τρόικα στην Ελλάδα που δυσχεραίνει την ομαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μη ομολογημένο στόχο τον αφελληνισμό των τραπεζών μέσω ένταξής τους και πώλησής τους από το ΤΧΣ.

Τέταρτο, η αναγκαία αλλά μέχρι στιγμής αβέβαιη αποσύνδεση του τραπεζικού χρέους από το δημόσιο στην περίπτωση αυτή συνοδεύεται αντικειμενικά από την απώλεια “ιθαγένειας” και την αποσύνδεση του μανάτζμεντ των τραπεζών των αδύναμων χωρών από τις συνθήκες εσωτερικής συσσώρευσης του κεφαλαίου και παραγνωρίζει τα έντονα για το προβλέψιμο μέλλον εθνικά χαρακτηριστικά της συνάρτησης: αποταμίευση – κατανάλωση – επένδυση – απασχόληση – αγορά κατοικίας – δανεισμός.

Πέμπτο, καμία δέσμευση δεν μπορεί να παρθεί τοις μετρητοίς ότι οι Κυβερνήσεις ειδικά των ισχυρών χωρών θα αντικαταστήσουν γενικά τη διάσωση των τραπεζών μέσω των φορολογουμένων (bailout) με εκείνη της εσωτερικής κατανομής των βαρών με σειρά προτεραιότητας: μέτοχοι – junior (ανασφάλιστοι) ομολογιούχοι – senior (ασφαλισμένοι) ομολογιούχοι – ανασφάλιστοι καταθέτες.

Έκτο, η λεγόμενη “τραπεζική ένωση” αγνοεί τις ενδογενείς αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος που παράγουν τις περιοδικές πιστωτικές κρίσεις(boom-bust cycles), υπερτιμά το ρόλο των αναγκαίων και μη ρυθμίσεων και παραβλέπει ότι οι ίδιες οι καθιερωμένες ρυθμίσεις εντείνουν τον πιστωτικό κύκλο, δεν δρουν αντικυκλικά καθώς ρίχνουν “λάδι” στη “φωτιά” και “πάγο” στην “παγωνιά”, με πιστωτική υπερεπέκταση στη μέθη του boom και συρρίκνωση της πίστης στον πανικό του bust, τους ξεφουσκώματος και της ύφεσης.

Στη συγκεκριμένη φάση του φαύλου κύκλου ύφεσης – ανεργίας – υπερχρέωσης η θωράκιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος περνά κύρια από τη γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη μ’ ένα νέο διευρυμένο ρόλο της ΕΚΤ και ένα νέο ιστορικό συμβιβασμό Βορρά – Νότου με μεγαλύτερη αμοιβαιότητα πιστωτών – οφειλετών. Διαφορετικά αν συνεχιστούν οι τάσεις προς “χαμένη δεκαετία” όσο κι αν σφίγγουν οι κεντρικές ρυθμίσεις εκ των άνω, η Ευρωζώνη από τα “κάτω” θα αποδιαρθρώνεται, θα μειώνεται η έλξη του ευρώ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος όπως σφόδρα επιθυμεί ο αγγλοσαξονικός άξονας(δολάριο – αγγλική λίρα) και θα επανεμφανιστεί η επικίνδυνη φυγή του ευρώ από χώρες όπου πρόκειται να υποτιμηθεί αν διαλυθεί η Ευρωζώνη προς χώρες όπου πρόκειται να ανατιμηθεί με ολέθριες συνέπειες και για τις τελευταίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

– Προτίθεται να φέρει στη Βουλή για συζήτηση το πλαίσιο και τους όρους της σχεδιαζόμενης “τραπεζικής ενοποίησης” καθώς και τις προτάσεις για την “Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων” και τους τρόπους χρηματοοικονομικής της κάλυψης έστω με προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα της αμερικανικής FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) με ανάλογη αύξηση του ορίου εγγύησης (250.000 δολάρια στις ΗΠΑ) και έξι διακριτές κατ’ άτομο δυνατότητες ασφαλιστικής εξασφάλισης των καταθέσεων (6×250,000=1,500,000 δολάρια); Θα υπάρξει σαφής διάκριση αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών λογαριασμών ανεξαρτήτως μεγέθους από τις κερδοσκοπικές επενδύσεις και θα δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις στις εξαιρετικές περιπτώσεις μετατροπής ανασφάλιστων “καταθέσεων – επενδύσεων” σε ειδικές μετοχές με καθορισμό “δαπέδου” στην ενδεχόμενη πτώση τους;

– Υποστηρίζει τη μετεξέλιξη του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF) με ανοιχτή γραμμή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με τη δυνατότητά της να δημιουργεί “νέο” χρήμα δεσμευμένο αποκλειστικά στην αγορά “αναπτυξιακών ομολόγων ειδικού σκοπού” για διαρθρωτικές επενδύσεις σε υποδομές – δίκτυα – καινοτομία και για την αναδιάρθρωση – ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών στα όρια του ελεγχόμενου ανεκτού πληθωρισμού ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των πιστωτριών χωρών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργού

Share

Primary Sidebar

Ο Επισκέπτης – Ραδιοφωνικές Εκπομπές

στο Twitter

Tweets by androulakis

Social Media

Follow Us on FacebookFollow Us on TwitterFollow Us on YouTubeFollow Us on Google+Follow Us on FlickrFollow Us on BloggerFollow Us on iTunesFollow Us on SoundcloudFollow Us on E-mail

RSS Ιστολόγιο

  • Μ.Ανδρουλάκης Στ. Κούλογλου: Συζήτηση Εφ’ Όλης Της Ύλης Με Νοσταλγία Για Τα Επόμενα 30 Χρόνια
  • Μια ζωντανή συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης, με νοσταλγία για τα επόμενα 30 χρόνια
  • μπλε λουλούδι – αναμνήσεις από το 2048 | Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία
  • Παρουσίαση του «Νύχτα με πέντε φεγγάρια» στην Αθήνα | 13/12/18
  • Στο Ημερολόγιο του Παύλου Τσίμα για το Νύχτα με πέντε φεγγάρια

Video

Φωτογραφίες

IMG_20140512_141947 • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/14145178166/" target="_blank">View on Flickr</a>
Velos • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/5805157616/" target="_blank">View on Flickr</a>
Velos • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/5804598335/" target="_blank">View on Flickr</a>

Footer

Το περιεχόμενο δημοσιεύεται με άδεια CC BY-NC-SA· 28ης Οκτωβρίου 15, Βύρωνας 16233 · androulakis@mimis.gr

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in