• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Μίμης Ανδρουλάκης

  • Νέα
  • Εκπομπές
    • Καινά Δαιμόνια
  • Βιβλία
    • Κείμενα
    • Αφορισμοί
  • Βίος
  • Συνδέσεις
    • Κοινοβούλιο
    • Αρχείο
You are here: Home / 2009 / Archives for October 2009

Archives for October 2009

Ανάγκη ένταξης των “έξυπνων” δικτύων ηλεκτρισμού στη νέα ενεργειακή στρατηγική

21/10/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: κ. Τίνα
Μπιρμπίλη

Θέμα: Ανάγκη ένταξης των “έξυπνων” δικτύων ηλεκτρισμού στη νέα ενεργειακή
στρατηγική

Την εβδομάδα που πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επιπλέον 50 δις ευρώ για να
διατεθούν την επόμενη δεκαετία σε επενδύσεις ανάπτυξης τεχνολογιών χαμηλών
εκπομπών άνθρακα. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης
του “Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών” (SΕΤ – Plan), το
οποίο συμπληρώνει το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
(2007-2013) όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία και ανάπτυξη της τεχνολογίας
και της υποδομής “έξυπνων” δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης και υπό την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού στον
εν λόγω κλάδο, εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα χρήσης διαφόρων
πηγών χρηματοδότησης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης και η
δυνατότητα της επέμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) με αύξηση του
δανεισμού για την χρηματοδότησή του.

Χρειαζόμαστε “έξυπνα” και ολοκληρωμένα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης στις
πόλεις μας. Στην Ευρώπη η αναγκαιότητα αυτή μεταφράζεται σε πίεση για αύξηση της
χρηματοδότησης προς αυτή την κατεύθυνση κάτι που αποτελεί ευκαιρία και για την
Ελλάδα να επιδιώξει να εμπλακεί δυναμικά διεκδικώντας παράλληλα τη μεγαλύτερη
δυνατή συμμετοχή της ΕΕ και της ΕΤΕ για τη χρηματοδότησή τους.

Επιπλέον, είναι ανάγκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ειδικής έκδοσης ευρωομολόγου
αποκλειστικά για υποδομές και δίκτυα πράσινης ανάπτυξης κάτι που ίσως να
προκαλέσει μια κάμψη στη γνωστή απροθυμία των Γερμανών στο θέμα του ευρωομολόγου.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει στο σχεδιασμό της νέας ενεργειακής
στρατηγικής τα “έξυπνα” δίκτυα ηλεκτρισμού καθώς και να διεκδικήσει από την ΕΕ
αυξημένη συμμετοχή για τη χρηματοδότησή τους;

2) Θα αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσει το θέμα του ευρωομολόγου που θα
στηρίξει αντικυκλικού χαρακτήρα επενδύσεις σε κρίσιμες για την πράσινη ενέργεια
και το περιβάλλον υποδομές;

Share

Μην ξεχαστούμε! Μην αποκοιμηθούμε από την εκλογική νίκη.

02/10/2009

ΠΑΣΟΚ μην ξεχαστείς! Αυτό που φαίνεται εύκολο μπορεί να κρύβει δυσκολίες ακόμα και παγίδες. Ποιο; Το γεγονός ότι καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν είναι πρόθυμη να απαντήσει θετικά την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο κρίσιμο ερώτημα που βάζει η Σφίγγα της ελληνικής ιστορίας: Υπάρχει κάποιος να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που κάνει τικ-τακ εδώ και χρόνια; Υπάρχει κάποιος να κάνει τη δύσκολη δουλειά, να κυβερνήσει, δηλαδή, μια κατάσταση δύσκολα κυβερνήσιμη; Υπάρχει κάποιος που έχει τα «καρύδια» να κρατήσει δυνατά το τιμόνι εν μέσω καταιγίδας; «Εγώ!», απαντά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. «Εμείς!», απαντά η μεγάλη προοδευτική παράταξη. Ο Καραμανλής το έβαλε στα πόδια, ενώ τα μικρά κόμματα της άλλης αριστεράς φοβούνται την ευθύνη.

Αυτό είναι το παράδοξο των ελληνικών εκλογών. Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές υπήρχαν τρεις-τέσσερις ενδεχόμενες κυβερνητικές λύσεις. Εδώ, αντίθετα, υπάρχει μια και μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση. Μη μας αποκοιμίσει αυτή η απουσία των αντιπάλων από το πεδίο της μάχης για την κυβερνητική εξουσία. Μη μας απομονώσει από ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και όταν έρθουν τα δύσκολα της διακυβέρνησης εν μέσω κρίσης να επιτρέψει την «περικύκλωση» και το «πλευροκόπημά» μας από τα δεξιά και τ’ «αριστερά». Να βλέπουμε όχι μόνο το «τυρί» αλλά και τη «φάκα».

  • Ζητάμε μέχρι τέλους κάθε ψήφο που θα αποτρέψει τις αυτοκαταστροφικές, για την Ελλάδα, πολιτικές περιπέτειες της ακυβερνησίας.
  • Μετατρέπουμε την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ σε κοινωνική απαίτηση για μια κυβέρνηση διαφορετική, ασυνήθιστη σε ασυνήθιστους καιρούς. Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης για τη σωτηρία της χώρας με αλλαγή, ανοιχτή στην ευρύτερη συμμετοχή και συναίνεση. Όσο ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαθέτει το ΠΑΣΟΚ τόσο τολμηρότερα ανοίγματα μπορεί να κάνει με ασφάλεια στη σύνθεση και τις συνεργασίες της κυβέρνησης δίχως να θυσιάσει τις αρχές και τις επείγουσες προγραμματικές προτεραιότητές του.
  • Διεκδικούμε με την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ μια ανανεωτική τομή στο δημόσιο βίο της χώρας με καταιγιστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που έχει εξαντληθεί , ισοδύναμη εκατό χρόνια μετά, της μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής του 1909 υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
  • Κρατάμε το «κεφάλι» της Ελλάδας έξω από το «νερό» μες στην οικονομική καταιγίδα, ακολουθούμε δηλαδή ευέλικτη στρατηγική «διάσωσης» ενταγμένη απαράβατα στη μακρόπνοη στρατηγική μας για βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφαλείς καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης για τη νέα γενιά.
  • Παραμένουμε θερμοί συνομιλητές τουλάχιστον με το 70% του ελληνικού λαού, μ’ αυτούς που δεν πάει ακόμα το χέρι τους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ αλλά είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν και να στηρίξουν ό,τι θεωρούν θετικό. Μια σιωπηλή κοινωνική δύναμη επιφυλακτική προς όλους και όλα μπορεί ανέλπιστα να ξεπεταχτεί και να στηρίξει την ανανεωτική τομή μας στα ελληνικά πράγματα.

Μην ξεχαστούμε! Παλίρροια είναι τα πολιτικά πράγματα. Η πλημμυρίδα τώρα σηκώνει όχι μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ αλλά και κορμούς δέντρων, κότερα και βάρκες, λάσπες, φελλούς και «πτώματα». Χρειάζεται η άγρυπνη ετοιμότητα και ο δημοκρατικός έλεγχος του προοδευτικού κόσμου για να αποφύγουμε τη μέθη της εξουσίας και τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Μην ξεχαστούμε! Βαδίζουμε πάνω σε κινούμενη άμμο. Δεν κάνουμε όμως πίσω. «Μαζί μπορούμε» να κάνουμε τη δύσκολη δουλειά, αυτή που κανείς άλλος δεν αποτολμά.

Share

Athens Voice – συνέντευξη στον Προκόπη Δούκα

02/10/2009

Με αφορμή το τελευταίο σας βιβλίο «Ε, πρόεδρε!», ποια θα ήταν η πρώτηπαραίνεση που θα απευθύνατε προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αν αναλάβει τηνπρωθυπουργία;

Να σχηματίσει κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης με ευρεία πολιτική καικοινωνική βάση, συμμετοχή και συναίνεση. Αν ο Παπανδρέου κρατά δυνατάτο τιμόνι, ξέρει πού θα πάει, όπως πιστεύουμε, και έχει ισχυρήκοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί άφοβα να κάνει τολμηρά ανοίγματα στησύνθεση της κυβέρνησης και να φέρει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικότης μεταπολίτευσης, που έχει εξαντληθεί. Εκατό χρόνια μετά ζητείται ένανέο 1909, μια τομή στο δημόσιο βίο της χώρας. Το «Ε, πρόεδρε!» αποτελείμία προειδοποίηση κινδύνου. Θέλει να βοηθήσει στον εντοπισμό και τηναπενεργοποίηση των ναρκών.

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή επαναληπτικές εκλογές;

Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα μπούμε σε περιπέτειες, γιατί εμφανίζουνσοβαρή δυσκολία οι συνεργασίες των κομμάτων. Το πρόβλημα βρίσκεταιβασικά στην απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοδυναμία δεν σημαίνει όμωςμονοκομματική διακυβέρνηση. Μπορεί να δοθούν χαρτοφυλάκια υπουργικάεκτός ΠΑΣΟΚ στη βάση περιορισμένης ή και μονοθεματικής συνεργασίας. Ηκυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να αντιπροσωπεύει ένα ευρύτερο φάσμα τουελληνικού λαού και πέραν της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Νασυνομιλεί τουλάχιστον με το 70–75% του ελληνικού λαού.

Πιστεύετε ότι έχετε πείσει στο πεδίο της οικονομίας ή οι ψηφοφόροι ακολουθούν όποιον λέει «ευχάριστα λόγια»;

Δεν είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο της δημόσιας συζήτηση για τηνοικονομία. Χρειάζεται μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος. Έναςσυναγερμός για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με αλλαγή. Οκίνδυνος της χρεοκοπίας πρέπει να μας αφυπνίσει όλους και ναεπιχειρήσουμε τις τομές που δεν κάναμε στους καλούς καιρούς. Πρώτοςκανόνας επιβίωσης στην οικονομία εν μέσω κρίσης είναι το «κολύμπα καικράτα το κεφάλι έξω από το νερό» μέχρι να βγεις στη στεριά, να βρειςέναν τραχύ και στενό διάδρομο ανάπτυξης. Έχουμε τη θηλιά του χρέους καιταυτόχρονα υποχωρεί η παραγωγική βάση της χώρας. Χρειάζονταιεξαιρετικές πολιτικές ικανότητες για μια ευέλικτη στρατηγική διάσωσης,που δημιουργεί ταυτόχρονα προοπτικές για ένα νέο βιώσιμο μοντέλοπράσινης ανάπτυξης. Προσωπικά δεν λέω «ευχάριστα λόγια» και νομίζω ότιβρίσκω ανταπόκριση, αν και δεν κάνω παραδοσιακή εκλογική εκστρατεία μεεκλογικά κέντρα, χρήμα, διαφημιστικές εταιρείες και πελατειακά δίκτυα.

Πώς θα πείσετε τους ψηφοφόρους ότι δεν θα ξαναδούν «βεβαρημένα» πρόσωπασε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο κράτος; Έχει αρκετά φρέσκα, άξια καιάφθαρτα στελέχη το ΠΑΣΟΚ για να μείνουν «τα κοστούμια στη ντουλάπα»;

Ας αξιολογήσει ο κόσμος με την ψήφο του τη φρεσκάδα, τη γνώση και τοήθος των πολιτικών προσώπων και ο Παπανδρέου καλείται να επιτύχει τοκατάλληλο μείγμα υπουργών με ή δίχως προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.Οι παλαιές αποδόσεις, όπως γνωρίζετε, δεν εγγυώνται τις μελλοντικές. Οιδυνάμεις της αδράνειας και του στάτους κβο υπερτερούν ακόμα στοπολιτικό σκηνικό.

Η συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Athens Voice

Share

«Αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκομματική πρακτική» – συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ

02/10/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ  ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΥΠΑ

Τι λέτε; Θα τα κάνει ο Γ. Παπανδρέου όσα τον συμβουλεύετε στο βιβλίο σας;
To «Ε, Πρόεδρε!» δεν φιλοδοξεί να πατρονάρει τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου, αλλά αποκαλύπτει τα μυστικά και τις παγίδες των Εκατό Ημερών, προειδοποιεί για τα πιθανά μικρά θανάσιμα αμαρτήματα, εντοπίζει τις νάρκες και παρουσιάζει τρία σενάρια που καλύπτουν το 80% των ενδεχόμενων συμβάντων και μας προετοιμάζει να κεφαλαιοποιήσουμε το απρόβλεπτο 20%.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοίχημα των Εκατό Ημερών;
Εμπιστοσύνη, Εμπιστοσύνη, Εμπιστοσύνη! Αυτή είναι το παν από τις πρώτες κινήσεις. Αυτή συμπυκνώνει όλα τα άλλα κριτήρια βαθμολόγησης: την ποιότητα της κυβέρνησης, την κεκτημένη ταχύτητά της, τις προτεραιότητές της, τις πρώτες συμβολικές και ουσιαστικές νίκες της.

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πολιτική κρίση; Κάποιοι λένε ότι αυτό θα συμβεί αν αποτύχει και το ΠΑΣΟΚ…
Αν δεν στηριχθεί ολόψυχα η κυβέρνηση Παπανδρέου, αν αποτύχει και αυτή, πάμε χαμένοι, και ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι στην ουσία επόπτης των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών που θα θέλουν την αποπληρωμή των δανείων τους. Γι’ αυτό η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να είναι μια ασυνήθιστη κυβέρνηση σε ασυνήθιστους καιρούς. Κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης, ανοιχτή στην ευρύτερη συμμετοχή και συναίνεση.


Ναι, αλλά ζητάτε την αυτοδυναμία.
Αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκομματική αλαζονεία και πρακτική. Αν ο Παπανδρέου κρατά δυνατά το τιμόνι και ξέρει πού πάει, αν έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να μην εμπλακεί σε φθοροποιές διαπραγματεύσεις, μπορεί να κάνει τολμηρά ανοίγματα στη σύνθεση της κυβέρνησης, να φέρει τα πάνω κάτω σ’ ένα πολιτικό σκηνικό που έχει εξαντληθεί δίχως να θυσιάσει τις προγραμματικές προτεραιότητές του.

Αυτό σημαίνει και υπουργεία εκτός ΠΑΣΟΚ;
Ασφαλώς μπορεί να δοθούν συμβολικά υπουργικά χαρτοφυλάκια στη βάση ακόμα και περιορισμένης ή και μονοθεματικής ατζέντας. Τι εμποδίζει, ας πούμε, να δώσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι κρίσιμο για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, σε μία καταξιωμένη προσωπικότητα της άλλης αριστεράς; Ή τι εμποδίζει να εκφραστεί η εθνική συναίνεση με ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας; Προσέξτε: ή δημιουργείς ατμόσφαιρα πατριωτικού συναγερμού για τη σωτηρία της χώρας με αλλαγή και συγκεντρώνεις ισχυρό πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο ή πολύ σύντομα θα κολλήσεις στη λάσπη και θα συρθείς στο αρνητικό, καθοδικό σπιράλ της κρίσης.

Να υποθέσω ότι αυτή είναι και η πολιτική προϋπόθεση για να λύσεις τον φαύλο κύκλο χρεών – κατανάλωσης στον οποίο είναι εγκλωβισμένη η οικονομία της χώρας;
Ναι, χρειάζεται μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος στον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση για τα οικονομικά. Πρώτος προγραμματικός οδηγός επιβίωσης εν μέσω καταιγίδας είναι το «κολύμπα και κράτα το κεφάλι έξω από το νερό». Το «νερό» που μπορεί στο πρώτο γλίστρημα να μας πνίξει είναι η θηλιά του δημόσιου χρέους, ενώ ταυτόχρονα υποχωρεί η παραγωγική βάση της χώρας και πολλαπλασιάζονται τα κανόνια στην αγορά. Προσβλέπεις στο καλύτερο σενάριο, αλλά προετοιμάζεσαι να αποφύγεις το χειρότερο. Και αυτό είναι ο συγχρονισμός της ύφεσης και της ανεργίας με την κρίση του δημόσιου χρέους και την ημι-πτώχευση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η Ευρώπη θα εμφανίζεται απρόθυμη για βοήθεια. Το παν είναι τα επόμενα κρίσιμα χρόνια η δυναμική του χρέους να είναι μικρότερη από τη δυναμική της ανάπτυξης. Διαφορετικά θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες.

Μπορείτε να μας πείτε τα πέντε πιο κρίσιμα μέτρα;

Ο Παπανδρέου διαθέτει τη δυνατότητα ορισμένων πρώιμων συμβολικών νικών με ισχυρό πολιτικό δυναμικό δίχως να χρειαστεί άμεσα ούτε ένα ευρώ. Είναι οι θεσμικές αλλαγές (νόμος περί ευθύνης υπουργών, εκλογικός νόμος, διαφάνεια και ηλεκτρονική δημοπρασία των προμηθειών κ.ά.) που ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό. Δεν θέλω να προκαταλάβω με πέντε μέτρα. Θέλει πάντως προσοχή μέσα στη βιασύνη οι υπουργοί να μην προχωρήσουν σε εντυπωσιακά πρόχειρα νομοσχέδια όπου οι ακούσιες παρενέργειές τους θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα και το «φάρμακο» θα είναι χειρότερο από την αρρώστια. Ξέρω αρκετά απ αυτά.

Τι πρέπει να γίνει με τα κλειστά επαγγέλματα;

Σταδιακά πρέπει να ανοίξουν με αναγκαίες μεταβατικές περιόδους.

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει το καθεστώς της μονιμότητας;

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το δημόσιο μάνατζμεντ ώστε να συνδεθούν οι χρηματοδοτήσεις με τα τελικά αποτελέσματα, ειδικά σε κρίσιμους τομείς κοινωνικής ευθύνης.

Ορισμένοι θεωρούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας τον συνδικαλισμό, όπως ασκείται στην Ελλάδα…

Έχει και αυτός στρεβλώσεις. Ο Κώστας Σημίτης έχει αποκαλύψει ότι στα υπουργεία επί των ημερών του λειτουργούσε ένα «άτυπο συμβούλιο καθοδήγησης» από παρατρεχάμενους του υπουργού, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες! Ο κίνδυνος αναπαραγωγής αυτών των εκφυλιστικών φαινομένων είναι άμεσος.

«Αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκομματική πρακτική» – Η συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ

Share

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – Συνέντευξη στο Στέλιο Βραδέλη για τα ΝΕΑ

02/10/2009

Το βασικό στοίχημα των πρώτων εκατό ημερών…
Εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη! Είναι το κριτήριο που συμπυκνώνει όλα τα άλλα: την ποιότητα του κυβερνητικού σχήματος, τις επείγουσες προτεραιότητες, τη θετική αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλούν οι πρώτες κινήσεις της, τον εντοπισμό και απενεργοποίηση των ναρκών.

Και η κρίση…
Εν μέσω κρίσης συμπληρώνουμε το «κολύμπα και κράτα το κεφάλι έξω από το νερό».

Μέχρι πότε το κεφάλι έξω από το νερό;
Μέχρι να βγεις από την καταιγίδα, ώσπου δηλαδή να επιστρέψεις σε μια βιώσιμη ανάπτυξη που η δυναμική της θα ξεπερνά τη δυναμική του χρέους σου.

Πού θα δοκιμαστεί η κυβέρνηση;
Στην ευέλικτη στρατηγική διάσωσης, που πρέπει απαράβατα να εντάσσεται σε μια μακρόπνοη στρατηγική αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν απρόβλεπτες νάρκες;
Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να αποφύγει ένα απρόβλεπτο γλίστρημα που μπορεί να σφίξει απότομα τη θηλιά της κρίσης του δημοσίου χρέους.
Πώς μπορεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ατού για τον Γ. Παπανδρέου;
Με το να προκαλέσει μια σειρά αλλαγών που δεν έγιναν τον καλό καιρό. Ο κόσμος τότε θα πει «τον στηρίζουμε ολόψυχα, έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε άλλη επιλογή, διαφορετικά πάμε χαμένοι. Αν αποτύχει κι αυτός, ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι κάποιος επόπτης αναγκαστικής διαχείρισης διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού».

Έχετε πει ότι χρειάζεται μια «ασυνήθιστη κυβέρνηση σε ασυνήθιστη κατάσταση», αλλά αν έχετε οριακή αυτοδυναμία θα προκαλέσετε εκ νέου εκλογές;
Όσο ισχυρότερη αυτοδύναμη πλειοψηφία έχει το ΠΑΣΟΚ τόσο πιο ελεύθερα θα είναι τα χέρια του Παπανδρέου για να επιχειρήσει άφοβα τολμηρά ανοίγματα.

Χωρούν στην κυβέρνηση και αυτοί που πίκραναν τον Γ. Παπανδρέου;
Εδώ ο Ομπάμα έβαλε τη Χίλαρι και ο Σαρκοζί τον σοσιαλιστή Κουσνέρ! Στο «Ε, Πρόεδρε!» λέμε πολλά μυστικά για τη σύνθεση της κυβέρνησης και για την πρόληψη των πρόωρων κρίσεων κορυφής.

Η απουσία του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελεί πλήγμα;
Ό,τι λείπει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί πολλαπλασιαστικά να επιστρέψει σαν υπερκομματικό κεφάλαιο στην εθνική πολιτική ζωή ή στην Ευρώπη. Ο Σημίτης έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Στο παρελθόν με τρεις παραιτήσεις και έναν αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια έγινε πρωθυπουργός. Τώρα ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει…

Η κυβέρνησή σας μπορεί να ελπίζει στη Σιωπηλή Ανάδυση (Silent Spring) που περιγράφετε στο βιβλίο σας;
Ναι, αν επιχειρήσει μια ανανεωτική τομή στο πολιτικό σκηνικό, ισοδύναμη μ΄ ένα νέο 1909, θα βρει μια απρόσμενη στήριξη και από μια σιωπηλή κοινωνική δύναμη που είναι επιφυλακτική προς όλους αλλά μέσα της σιγοβράζει η λαχτάρα τού «κάντε επιτέλους κάτι διαφορετικό».

Από ποιο από τα επτά μικρά θανάσιμα αμαρτήματα που αναλύετε κινδυνεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
Περισσότερο μάλλον κινδυνεύουν γενικά οι προοδευτικοί από τον Νόμο των Ακούσιων Συνεπειών. Σπέρνεις σιτάρι, φυτρώνει κριθάρι. Άλλο επιδιώκεις, άλλο σου προκύπτει ως αποτέλεσμα.

Τι οδηγία πρέπει να δώσει ο επόμενος πρωθυπουργός στους υπουργούς του;
Πρέπει να υποχρεώσει τους φιλόδοξους υπουργούς που θα βιάζονται να περάσουν εντυπωσιακά νομοσχέδια να κάνουν ό,τι και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Να τα συνοδεύουν με μελέτη για τις πιθανές ακούσιες παρενέργειές τους.

Μήπως κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ από υπερβολικές προσδοκίες;
Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε επτά ημέρες, αλλά ο Παπανδρέου δεν μπορεί να τον αλλάξει σε εκατό.

Η κοινωνία τι ανοχές θα δείξει;
Διαπιστώνω μια ανυπομονησία για γρήγορη επιστροφή στον ξέφρενο δανεισμό, στον πιστωτικό Γάμο της Κανά, όταν ένα ευρώ έδινε δάνεια εξήντα ευρώ, πράγμα που προκάλεσε την κρίση.

Καλά, η κρίση δεν θα τελειώσει;

Ναι, αλλά εμείς κινδυνεύουμε από τα απόνερά της.

Ποια είναι αυτά;
Σε μας τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν να βελτιωθούν, ειδικά στην απασχόληση.

Ποια θεωρείτε ως κύρια ιδιομορφία αυτών των εκλογών;

Κανείς άλλος, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πρόθυμος να κάνει τη δύσκολη δουλειά, να κυβερνήσει δηλαδή εν μέσω κρίσης.

Τι φοβάται η Αριστερά και αρνείται τη χείρα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ;
Την ευθύνη. Όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει.

Η δύναμη των περισσότερων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων έχει μειωθεί. Στην Ελλάδα γιατί ακολουθούμε και πάλι αντίστροφη πορεία;
Ο πολιτικός και εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα είναι ετεροχρονισμένος.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης σε ποια υπουργική θέση θα είναι;
Στο «υπουργείο» των ιδεών και των μαζών, που είναι από τα πιο σημαντικά για την επιτυχία και τον δημοκρατικό έλεγχο της κυβέρνησής μας.

[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Ο πολιτικός και εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα είναι ετεροχρονισμένος – η συνέντευξη στην ιστοσελίδα των ΝΕΩΝ

Share

Primary Sidebar

Ο Επισκέπτης – Ραδιοφωνικές Εκπομπές

στο Twitter

Tweets by androulakis

Social Media

Follow Us on FacebookFollow Us on TwitterFollow Us on YouTubeFollow Us on Google+Follow Us on FlickrFollow Us on BloggerFollow Us on iTunesFollow Us on SoundcloudFollow Us on E-mail

RSS Ιστολόγιο

  • Μ.Ανδρουλάκης Στ. Κούλογλου: Συζήτηση Εφ’ Όλης Της Ύλης Με Νοσταλγία Για Τα Επόμενα 30 Χρόνια
  • Μια ζωντανή συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης, με νοσταλγία για τα επόμενα 30 χρόνια
  • μπλε λουλούδι – αναμνήσεις από το 2048 | Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία
  • Παρουσίαση του «Νύχτα με πέντε φεγγάρια» στην Αθήνα | 13/12/18
  • Στο Ημερολόγιο του Παύλου Τσίμα για το Νύχτα με πέντε φεγγάρια

Video

Φωτογραφίες

IMG_20140512_141947 • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/14145178166/" target="_blank">View on Flickr</a>
Velos • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/5805157616/" target="_blank">View on Flickr</a>
Velos • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/5804598335/" target="_blank">View on Flickr</a>

Footer

Το περιεχόμενο δημοσιεύεται με άδεια CC BY-NC-SA· 28ης Οκτωβρίου 15, Βύρωνας 16233 · androulakis@mimis.gr

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in