• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Μίμης Ανδρουλάκης

  • Νέα
  • Εκπομπές
    • Καινά Δαιμόνια
  • Βιβλία
    • Κείμενα
    • Αφορισμοί
  • Βίος
  • Συνδέσεις
    • Κοινοβούλιο
    • Αρχείο
You are here: Home / 2011 / Archives for April 2011

Archives for April 2011

ΜΜ: Δύο Μαθήματα Πολιτικής

29/04/2011

Το ακόλουθο δημοσιεύεται στο πολιτικό-αθλητικό ιστολόγιο typospor.gr

Πρωτομαγιά κι όμως ο νους μου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα δύο ¨Μ¨ του ματς Ρεάλ – Μπαρτσελόνα. Μέσι – Μουρίνιο! Ο Μέσι έχει γρήγορη σεναριακή σκέψη αλλά δεν κολλά. Διαβάζει την συγκεκριμένη φάση, έχει δύο, τρεις πιθανές επιλογές αλλά η γρήγορη αλλαγή θέσης αντιπάλων και συμπαιχτών ανασχηματίζει το πεδίο. Εκείνος ξαναδιαβάζει γρήγορα την δυναμική της φάσης, υπολογίζει τις πιθανές διαφορετικές διαδρομές, ζυγίζει αυτόματα τις πιθανότητες των διαφορετικών επιλογών και με μια αιφνίδια κίνηση προς τα δεξιά περνά ένα, δύο παίχτες και δημιουργεί την τρύπα προς τα δίχτυα, παίρνοντας το σώμα του την κατάλληλη κλήση στο τελικό σουτ.

Στο ποδόσφαιρο όπως και στην πολιτική, αλλά εννοείται με “Π” κεφαλαίο, η υψηλή τέχνη των επιλογών κάνει την διαφορά. Η σεναριακή σκέψη του Μέσι διασταυρώνεται με την υπόγεια ενστικτώδη διαισθητική του πυξίδα. Αυτή είναι η Εβδόμη Αίσθηση του Μέσι. Έχει ανάλογους παίχτες η σημερινή πολιτική σκηνή της Ευρώπης;

Στο τελευταίο μου βιβλίο “Η Εβδόμη Αίσθηση” είχα προαναγγείλει ότι σύντομα το σύμπλεγμα” Ύβρις – Νέμεσις” θα χτυπήσει τον αμετροεπή και αλαζόνα Μουρίνιο. Ο φορέας της μοίρας του και τις τιμωρίας του ήταν όπως το είχαμε προβλέψει ο Μέσι. Να δυο ξεχωριστά μαθήματα πολιτικής.

Share

Είναι εφικτή η «σωτηρία» με Λάθος Χάρτη;

19/04/2011

«Ίσως ναι», λέμε για τον ατελή ή λάθος χάρτη με τον οποίο η ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση χρέους της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών χωρών. Επί δέκα χρόνια στέλναμε μια νότα κινδύνου κόντρα στη μέθη και την ευφορία του φθηνού χρήματος, αλλά τώρα, αντίθετα, προέχει να αντιμετωπίσουμε την κουλτούρα του φόβου και την ψυχολογία της ερήμου. Στο Ε, Πρόεδρε!, την ύστατη προεκλογική προειδοποίηση κινδύνου, όταν τα σημάδια στην ελληνική πολιτική ζωή και στην απρόθυμη Γερμανία έδειχναν ότι θα πάμε με «Λάθος Χάρτη», υπενθυμίσαμε την παρακάτω διδακτική και αληθινή πολεμική ιστορία:

Ένα μικρό απόσπασμα στρατιωτών χάνεται στις Άλπεις μέσα στις χιονοστιβάδες, ενώ επιχειρούσε πολεμικούς ελιγμούς. Η χιονόπτωση συνεχίζεται επί μέρες, μαζί και οι χιονοστιβάδες. Η μονάδα καταγράφει όλους τους στρατιώτες στις απώλειες. Δεν υπήρχε πιθανότητα σωτηρίας τους. Έπειτα από μέρες το απόσπασμα εμφανίζεται σώο από ένα απρόβλεπτο σημείο. Το άναυδο Επιτελείο προσπαθεί να βγάλει άκρη. «Ένας στρατιώτης μας βρήκε έναν παλιό χάρτη στο σακίδιο του και έτσι ανακαλύψαμε το δρόμο», απάντησαν. Ο χάρτης μελετήθηκε προσεκτικά και αποκαλύφθηκε ότι ήταν μιας ορεινής περιοχής των Πυρηναίων και δεν είχε σχέση με τις Άλπεις. Με λάθος χάρτη βρήκαν το δρόμο τους. Ο λάθος χάρτης τους εμψύχωσε να μην παραλύσουν από φόβο, να εντείνουν τις αισθήσεις τους, να ανοίξουν τα μάτια τους, να διερευνήσουν πιθανά σενάρια απεγκλωβισμού τους και, τελικά, να διαχειριστούν με επιτυχία την αβεβαιότητα του προσανατολισμού τους.

«Λάθος Χάρτης» είναι αυτός που μεταθέτει την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους μετά το 2013 και παραγνωρίζει ότι οι αγορές προτιμούν το υπολογισμένο ρίσκο ενός συνολικού διακανονισμού του χρέους με επιλογές για τους δανειστές και με ευρωπαϊκή εγγύηση, από την μακρόχρονη αναμονή και την ασάφεια στις προοπτικές. Στην τελευταία περίπτωση όπως είχαμε προεξοφλήσει οι αγορές τείνουν να υπολογίζουν το άμεσο μέλλον με βάση το χειρότερο σενάριο. Αυτή την κατάσταση ζούμε τώρα και βλέπουμε εκείνους που είχαν δαιμονοποιήσει την συντεταγμένη «αναδιάρθρωση» του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με παράλληλη οχύρωση του τραπεζικού μας συστήματος, να κάνουν κωλοτούμπες πριν στεγνώσει το μελάνι της 25ης Μαρτίου (Σύνοδος Κορυφής) και να ανοίγουν σπασμωδικά και τυφλά τη σχετική συζήτηση με ποικίλους υπολογισμούς, πολιτικούς και οικονομικούς, κλιμακώνοντας τα επίπεδα αβεβαιότητας, ασάφειας και πανικού.
Αν οριστικοποιηθεί ο «Λάθος Χάρτης» τον Ιούνιο, αν το λάθος τραβήξει ως τα άκρα, αν η προσωρινή αναβολή στην επίλυση της κρίσης γίνει απεριόριστη, αν η ευρωζώνη αντέχει πολιτικά να δίνει συνεχώς νέα δάνεια για να πληρωθούν τα παλιά, ξανά και ξανά, τότε μέχρι το 2014 – 2015 το σύνολο σχεδόν του χρέους θα είναι «επίσημο», στα χέρια του ESM και της ΕΚΤ, οι ιδιώτες θα έχουν πληρωθεί και αποχωρήσει και τότε ο διακανονισμός του επίσημου χρέους Φρανκεστάιν βάζει την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τη Γερμανία και τη Γαλλία μπροστά σε ένα δραματικό δίλημμα: θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τους ή θα εκδοθεί ευρωομόλογο κάνοντας de facto ένα μεγάλο βήμα στη δημοσιονομική ενοποίηση; Στην τελευταία περίπτωση θα έχει λειτουργήσει ο Νόμος της Αντιστροφής του Νοήματος. Το «λάθος» θα αντιστραφεί στο «σωστό». Όπως αντίθετα το «σωστό», δηλαδή η «αναδιάρθρωση» το ταχύτερο δυνατό μπορεί, αν γίνει τυφλά, να αντιστραφεί σε «λάθος», να πάρει τοξικά χαρακτηριστικά και να προκαλέσει νέους αστάθμητους κινδύνους. Το δίδαγμα είναι ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι και βεβαιότητες, ούτε ο μανιχαϊσμός του «καλό – κακό». Το «επίσημο σενάριο» που έχει εξωπραγματικές προβλέψεις και διατηρεί τη δεδομένη «Παγίδα του Χρέους», αν τραβηχτεί στα άκρα, αν παρατεντωθεί χρονικά η πολιτική της αναβολής απροσδόκητα μπορεί να μας οδηγήσει στην δια της διολισθήσεως μεταμόρφωση όλου του χρέους σε «επίσημο», στη συγκέντρωση του στο ESM (Ταμείο Διάσωσης 2) και σε ένα τελικό πολιτικό διακανονισμό του με έκδοση ευρωομολόγου. Στο τέλος, από σπόντα, θα συναντήσει αυτό που έπρεπε να υπάρχει στην αφετηρία. Η αποτυχία του «επίσημου σεναρίου» μπορεί να αντιστραφεί σε επιτυχία. Ίσως αυτή τη δυνατότητα άρχισαν να διαισθάνονται και κάποιοι επίσημοι κύκλοι της Γερμανίας που κάνουν κωλοτούμπα και αρχίζουν να κάνουν σκέψεις για αναδιάρθρωση πριν το 2013.
Η τέχνη της δημιουργικής καθυστέρησης και της αναβολής της τελικής διευθέτησης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να εξελιχθεί σε στρατηγική αλλά απαιτεί κι αυτή ισχυρή και αποφασισμένη ηγεσία στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα, αντοχή, τελικά αποτελέσματα, τραγική συναίσθηση μιας κοινής μοίρας, μαχόμενη καρτερία καθώς στο κακό που μας βρήκε υπάρχει ένα μεγαλύτερο κακό που έχουμε συμφέρον όλοι να αποφύγουμε.
Τι πιθανότητες έχει αυτή η στρατηγική που είναι αντίθετη με αυτήν που εμείς είχαμε έγκαιρα εισηγηθεί; Τι γνωστοί και κρυφοί κίνδυνοι, πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί υπάρχουν; Τι απρόβλεπτο πολιτικό ρίσκο μπορεί να προκύψει από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης; Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που μάλλον δεν είχε διαβάσει το «Λάθος Χάρτης» στο Ε, Πρόεδρε! ένιωσε μάλλον ένα θετικό σκίρτημα όταν άκουσε από μένα αυτή την εκδοχή στη σχετική συζήτηση στο ΚΤΕ Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Share

Άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινωνικών προγραμμάτων κατάρτισης με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας

14/04/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: κα Λούκα Κατσέλη

Θέμα: Άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινωνικών προγραμμάτων κατάρτισης με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας

Μία από τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης, είναι η δραματική αύξηση της ανεργίας η οποία καλπάζει συνεχώς και οδηγεί σε αδιέξοδα απλούς πολίτες και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο απεχθή αυτή την κατάσταση είναι η «αίσθηση» πως το κράτος μπορεί να βοηθήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τους πληγέντες, μέσω της πλήρους αξιοποίησης των κοινωνικών προγραμμάτων κατάρτισης, και δεν το κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή.
Σήμερα λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας του ΟΑΕΔ, το οποίο και έχει ουσιαστικά δημιουργήσει συνθήκες απασχόλησης για περίπου 150,000 ασφαλισμένους τους τελευταίους 18 μήνες. Παρόλα αυτά συνολικοί πόροι από το ΕΣΠΑ ύψους €500 εκατ. παραμένουν παγωμένοι, λόγω αδυναμίας λειτουργικής διαχείρισης των προγραμμάτων αλλά και έλλειψης σαφούς πολιτικής από την πλευρά του Υπουργείου.

Ερωτάται η κα Υπουργός

· Προτίθεται άμεσα να ξεριζώσει όλες αυτές τις ανεπίτρεπτες αγκυλώσεις, γραφειοκρατικές και μη, που καθιστούν αδύνατη την εκταμίευση των πόρων και συνεπώς καθυστερούν την ενίσχυση των πληγέντων από την οικονομική κρίση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Share

Solvency II και πιθανές συνέπειες στα ελληνικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds)

14/04/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

Θέμα: Solvency II και πιθανές συνέπειες στα ελληνικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds)

Η εφαρμογή της οδηγίας Solvency II στις ασφαλιστικές εταιρίες αρχής γενομένης από το 2013, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς και ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds). Σύμφωνα με την Solvency II, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες να αυξήσουν σημαντικά τα κεφάλαια τους έναντι μελλοντικών κινδύνων, γεγονός που αναμένεται να «στεγνώσει» ακόμα περισσότερο την ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική αγορά.
Σε αυτά τα πλαίσια, έχει ανοίξει μια έντονη συζήτηση σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης (π.χ. Γερμανία) για το αν η οδηγία αφορά ή όχι τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Παρόλο που ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων είναι σχετικά ατροφικός, η συγκεκριμένη οδηγία ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία και την προοπτική του και επομένως η ανάγκη για ολοκληρωμένη πληροφόρηση και διευκρινίσεις από την πλευρά του Υπουργείου είναι άμεση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

· Προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ αλλά και να προχωρήσει σε μια πιθανή αποτίμηση των επιπτώσεων στα ελληνικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη προετοιμασία της αγοράς;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργείου

Share

Προβολή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα

13/04/2011

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού: κ. Παύλο Γερουλάνο

Θέμα: Προβολή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα

Ο ελληνικός κινηματογράφος, ιδιαίτερα στις μεγάλες του στιγμές με το Ζορμπά και το Ποτέ την Κυριακή, το μυθιστόρημα και η έντεχνη λαϊκή μουσική ανέδειξαν την Ελλάδα στο παρελθόν σε διεθνή τουριστικό προορισμό, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χώρας και πρόσφεραν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στις νέες συνθήκες η πολιτιστική μας κληρονομιά και το έργο παλαιότερων και νέων δημιουργών μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να ανοίξει νέες τουριστικές αγορές ιδιαίτερα στις νέες ισχυρές αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Σανγκάης από το 2005, που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο για τη συνεργασία και την ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και σημείο αναφοράς για την Ελλάδα ως χώρα προορισμού. Εξάλλου κι η παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από την υπογραφή προγράμματος για πολιτιστικές ανταλλαγές, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Κίνα σκοπεύει να προγραμματίσει “Έτος Πολιτισμού της Ελλάδας στην Κίνα”. Ωστόσο έξι χρόνια τώρα δεν υπήρξε πρακτικά καμία ανταπόκριση στο ενδιαφέρον του Πολιτιστικού Οργανισμού της Σανγκάης για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

· Προτίθεται να διοργανώσει εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφιών, βιντεοπροβολές κτλ.) στην Κίνα, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία τους, στις οποίες θα προβάλλεται ο πολιτισμός της Ελλάδας;
· Προτίθεται να στηρίξει έμπρακτα την παρουσίαση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Ανδρουλάκης

Απάντηση Υπουργείου

Share
  • Go to page 1
  • Go to page 2
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Ο Επισκέπτης – Ραδιοφωνικές Εκπομπές

στο Twitter

Tweets by androulakis

Social Media

Follow Us on FacebookFollow Us on TwitterFollow Us on YouTubeFollow Us on Google+Follow Us on FlickrFollow Us on BloggerFollow Us on iTunesFollow Us on SoundcloudFollow Us on E-mail

RSS Ιστολόγιο

  • Μ.Ανδρουλάκης Στ. Κούλογλου: Συζήτηση Εφ’ Όλης Της Ύλης Με Νοσταλγία Για Τα Επόμενα 30 Χρόνια
  • Μια ζωντανή συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης, με νοσταλγία για τα επόμενα 30 χρόνια
  • μπλε λουλούδι – αναμνήσεις από το 2048 | Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία
  • Παρουσίαση του «Νύχτα με πέντε φεγγάρια» στην Αθήνα | 13/12/18
  • Στο Ημερολόγιο του Παύλου Τσίμα για το Νύχτα με πέντε φεγγάρια

Video

Φωτογραφίες

IMG_20140512_141947 • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/14145178166/" target="_blank">View on Flickr</a>
Velos • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/5805157616/" target="_blank">View on Flickr</a>
Velos • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/66649171@N00/5804598335/" target="_blank">View on Flickr</a>

Footer

Το περιεχόμενο δημοσιεύεται με άδεια CC BY-NC-SA· 28ης Οκτωβρίου 15, Βύρωνας 16233 · androulakis@mimis.gr

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in